Главна / Вести / Косово и Метохија / Одбор: Постојале злоупотребе у трошењу средстава на КиМ

Одбор: Постојале злоупотребе у трошењу средстава на КиМ

anketni_odborАнкетни одбор за трошења средстава на Косову и Метохији Скупштине Србије у досадашњем раду утврдио је да су постојале злоупотребе трошења буџетских средстава која су била намењена изградњи геронтолошког центра у Косовској Митровици, као и школа, балон сале, али и неких локалних путева, рекао је данас председник тог тела Момир Стојановић.

Стојановић, који је и посланик СНС, на седници Анкетног одбора, који има за циљ да утврди трошење буџетских средстава на КиМ од 2000. године до 2012. године, образлажући досадашње резултате указао је да Анкетни одбор нема мандат да истражује већ може да утврди чињенице, на бази којих ће дати препоруке скупштини, а она даље влади и надлежним органима да се спроведе истрга за неправилности које се утврде.

Стојановић је тако прецизирао да су из буџета издвојена средства за изградњу геронтолошког центра у Косовској Митровици, али да такав центар није изграђен.

Он је навео да је било злоупотребе и у погледу адаптације школе и изградње балон сале, као и ламела у селу Прилужју у општини Вучитрн, али и у платама у просвети и локалној самоуправи, па тако радници примају 150 одсто плате из српског буџета, али истовремено и из косовског.

“Многи објекти нису приведени намени, а средства из буџета су издвојена и потрошена”, рекао је Стојановић наводећи да су злоупотребе када је реч о изградњи путева биле у погледу цене и квалитета асфалта који је коришћен.

Дејан Раденковић из СПС је истакао да Анкетни одбор неселективно покушава да утврди шта се дешавало и како се новац трошио наглашавајући да то није лак посао, али да је важно да се на тај начин “скине љага” са обичног народа на Косову и Метохији.

“Ти људи који су све то радили нису обични лопови, њих треба казнити двоструким казнама, јер су угрозили национални интерес и опстанак народа на Косову и Метохији”, поручио је Раденковић, који је указао да посебно треба утврдити шта се дешавало око купопродаје објеката, као и злоупотреба око прописивања лекова.

И Зоран Остојић из ЛДП је указао да је важно да се утврди како се одређивала цена и зашто су се за неке објекте давале “баснословне суме” као да је реч о објектима у центру Београда.

“Немојте да се бавимо мањим стварима, а да нам тако крупне ствари промичу”, рекао је Остојић.

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …