Главна / Вести / Србија / СНС предлаже формирање посебног министарства за европске интеграције

СНС предлаже формирање посебног министарства за европске интеграције

snsСНС предложиће коалиционим партнерима на састанку о реконструкцији владе да се формира посебно министарство за европске интеграције

Један од најбољих кандидата за то место је некадашња директорка Канцеларије за европске интеграције Тања Мишчевић, пише лист Данас.
Како је наведено, напредњаци сматрају да би најлогичније било да се због отварања преговора о приступању ЕУ формира посебно министарство за европске интеграције, које би објединило Канцеларију за европске интеграције и Канцеларију за Косово и Метохију.
Један од најбољих кандидата за то место је професорка Факултета политичких наука (ФПН) и некадашња директорка Канцеларије за европске интеграције Тања Мишчевић, каже извор Данаса.
Извор тог листа каже и да је Мишчевић истовремено и један од кандидата за шефа преговарачког тима Србије са ЕУ, који ће бити именован до краја јула, заједно с новим кадровским решењима у Влади Србије.
Они наводе и да је за оснивање новог министарства или за спајање два ресора, била неопходна промена Закона о министарствима, а још није јасно да ли ће се ићи на ту опцију.
Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић, коментаришући могућност формирања министарства за ЕУ рекла је за Данас да је битно да постоји политички и експертски део преговарачког тима.
Она је истакла да да није неопходно такво министарство, али би оно помогло бржем испуњавању критеријума.

“Уколико би на челу тог министарства био неко ко познаје процес преговора и ко уједно има политичку тежину, то би могло убрзати процес преговора”, рекла је Јоксимовићева.
Ода смене током предстојеће реконструкције заштићени су, чини се, само лидери три водеће странке Ивица Дачић, Александар Вучић и Млађан Динкић, док судбина свих осталих министара зависи од договора њих тројице и њихове спремности на уступке и корените резове.

Извор: Тањуг

Check Also

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму и Србија је данас послала веома позитивну слику …