Главна / Вести / Србија / Мркић: Срби на КиМ треба сами да спроведу споразум

Мркић: Срби на КиМ треба сами да спроведу споразум

mrkicМинистар спољних послова Србије Иван Мркић оценио је да не постоје никакве конкретне препреке за приступ Србије Европској унији (ЕУ) и изразио уверење да ће бриселски споразум у потпуности бити примењен до краја године.

Он је нагласио и да се неће десити да Косово буде примљено у Организацију за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) док јој Србија буде председавала 2015. године.

Министар је навео да поједине препреке за улаз Србије зависе од објективних околности у и око ЕУ, али да специфичне препреке за Србију не види.

“Показали смо да са свима желимо да имамо добре односе, не само у региону. Такође, смо спровели озбиљне реформе у Србији и у многим секторима су направљени велики помаци“, навео је Мркић у интервјуу аустријском дневнику “Винер Цајтунг“.

Он је, такође, изразио очекивање да ће наредних година то бити све више признато и награђено, али није желео да прогнозира када ће Србији бити и омогућено да приступи ЕУ.

“Не ради се о брзини, већ о томе да се убрзају квалитативне реформе од којих, такође, наша земља профитира. Када се све то ради, онда се то и запажа и све даље одлуке се омогућавају”, објаснио је министар.

Када је реч о препрекама у вези са имплементацијом Бриселског споразума са Косовом Мркић је рекао да оне постоје и да ће их бити.

“Није једноставна ствар да се нешто спроведе у дело, што пре пар месеци, да не кажем, пре годину две није било готово ни замисливо. То је све динамичан процес. И некада је имплементација тежа него постизање споразума о мерама”, рекао је министар оцењујући да је добра воља присутна са обе стране.

Мркић је рекао да Београд жели да се Бриселски споразум брзо имплементира, јер постоји свест о политичкој суштини овог процеса.

“Срби на Косову морају свим срцем да прихвате да су они ти који то морају да спроведу. Ми Срби из Београда немамо полицијске јединице на Косову и немогуће је да им нешто диктирамо. Морамо да се ослонимо на нашу браћу и сестре на Косову и они морају да озбиљно схвате нови споразум“, истакао је министар.

Мркић је оценио да Срби и Албанци нису још једни другима опростили догађаје из прошлости, али да су на путу ка томе.

“То зависи од спремности и стварне воље свих страна, али првенствено већинског становништва на Косову. Они морају да докажу своју добру вољу и покажу знак поверења. Краткорочно и дугорочно ће бити најважније да обе стране остваре атмосферу која је деценијама владала између српске и албанске нације. Они ће поново успоставити изгубљено поверење и раније пријатељство”, сматра Мркић.

На питање о томе да ли ће Косово приступити Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за време док Србија буде председавала 2015. године, Мркић је рекао да се то неће десити.

“То једноставно не долази у обзир. И то знају све земље чланице ЕУ”, истако је Мркић додавши да све што Србија чини по питању Косова не значи да ће признати његову независност.

“То је једноставно против принципа нашег Устава”, поручио је Мркић.

Check Also

Петар Петковић: Београд је чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и нормализацију односа са Приштином

Ноторна је и лако проверљива лаж коју је данас на рачун председника Србије Александра Вучића …