Главна / Вести / Косово и Метохија / Самоопредељење са 11 посланика

Самоопредељење са 11 посланика

Kosovo TensionsПокрет Самоопредељење више није трећа по величина политичка партија у косовском парламенту, јер је остала са 11 посланика.

Место испред ње сада је заузела посланичка група Алијансе за будућност Косова – ААК са 12 посланика.

Самоопредељење је у косовску скупштину ушло са 14 посланика, али су ту посланичку групу напустили посланици Покрета за уједињење – Агим Куљета и Аурора Бакали, а у петак је странку и посланичку групу напустила и посланица Аљма Љама, наводи портал Еxпресс.

Повод за одлазак прва два посланика били су проблеми које је њиихова странка имала са Самоопредељењем око поделе средстава за финансирање политичких странака.
Аљма Љама је напустила странку због неслагања са политиком и насилним методама којима покрет Аљбина Куртија у последње време покушава да решава проблеме земље.
Оваква ситуација може довести до промене једног од потпредседника парламент, пошто три највеће посланичке групе из редова Албанаца дају по једног потпредседника. Ту су функцију до сада обављали посланици ДПК, ДСК и Самоопредељења, а сада један од потпредседника може бити из ААК.
По једног потпредседника, такође, дају посланици из редова српске заједнице и једног из других мањинских националних заједница.
Према порталу Еxпресс, ААК размишља да захтева и промену реда седења у косовској скупштини.

Извор: Б92

Check Also

Доња Брњица, увредљиви графити и псовке упућене Србима

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …