Главна / Друштво / Светски дан слободе медија

Светски дан слободе медија

DSCN4275Светски дан слободе штампе обележава се 3. маја сваке године. Одлуку о обележавању Светског дана слободе штампе донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигне свест о значају слободе штампе и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима.

УНС је тим поводом објавио Проглас, у коме се наводи да је слобода медија у Србији озбиљно угрожена, јер новинарство није било у тежем економском положају у новијој историји.

“Излазак државе из власништва у медијима, локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу”, истиче се у Прогласу, који ће бити прочитан током пет минута громогласне тишине.

Kако се наводи, УНС захтева да Влада покрене поступак за измене Закона о јавном информисању и медијима, како би обавеза свих нивоа власти била да расписују конкурсе за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја.

УНС захтева и да Влада што пре реши статус Новинске агенцијеТанјуг имајући у виду чињеницу да запосленима након неуспеле продаје није понуђено законско право на пренос капитала без накнаде.

“Влада мора да има у виду и да Танјуг с далеко мањим бројем људи успева да се одржи на тржишту”, наглашава се у Прогласу.

Мисија ОЕБС-а у Србији и НУНС ће у Дому омладине, обележити Светски дан слободе медија дебатом на тему “Очување јавног интереса кроз заштиту новинарске приватности и новинарских извора”.

Међународна организација “Фридом хаус” је оценила да је слобода медија у свету прошле године опала на најнижи ниво у последњих 12 година а Србију је означила као делимично слободну земљу.

Check Also

Арлов са Петковићем о пројектима Одбора Српске за помоћ Србима на Косову

  Председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов састао …