Главна / Вести / Косово и Метохија / Тачи: Нема двојног држављанства

Тачи: Нема двојног држављанства

taciКосовски премијер Хашим Тачи на преговорима у Бриселу одбија да пристане на право двојног држављанства  пише Блиц.
Тачи, према писању овог листа, инсистира да се на КиМ прво добија косовско, па тек онда могућност и другог држављанства, то јест српског.

Иако разговори у Бриселу напредују, остало је да се реши још неколико битних ставки око којих се и радне групе спотичу недељама. Како Блиц сазнаје, косовски преговарачи инсистирају да се вештачког језеро Газиводе и трафостаница Валач интегришу у косовски систем.

Приштини је језеро Газиводе неопходно за рад Термоелектране „Обилић“ и не желе да им тај процес на било који начин зависи од Срба се севера. Међутим, Београд тражи за Србе на северу другог провајдера за струју и неопходна је управо трафостаница Валач која је везана за Газиводе.

И када је реч о телекомуникацијама, нису се много договорили јер није камен спотицања само како ће Косово добити позивни број, већ је проблем и економски јер Приштина не може због две већ постојеће компаније, а које имају лиценцу, да дозволи и улазак Телекома на тржиште.

Београд очекује и да косовска скупштина овери Закон о амнестији који није усвојен пре неколико дана. Београд тражи исти однос према имплементацији споразума који важи и за српску страну – спроведите договорено и идемо даље у разговоре.

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …