Главна / Вести / Косово и Метохија / Потребно је много времена за интеграцију Срба са севера КиМ у косовско друштво

Потребно је много времена за интеграцију Срба са севера КиМ у косовско друштво

DSC_0066_“Интеграција кроз безбедност или безбедност кроз интеграцију” била је тема округлог стола одржаног  у Приштини са циљем да се понуди одговор на питање на који је начин могућа интеграција српске заједнице у косовско друштво.

Милан Радојевић, заменик  косовског министра за унутрашње послове подржао је процес Бриселског дијалога и истакао да је то једини пут за решавање проблема и модел за интеграцију. Он је као позитиван  пример представио интеграцију полиције и цивилне заштите не северу Космета, али и изразио незадовољство око неформирања ЗСО.

-То је једна лоша порука која се шаље Србима да се интегришу у косовско друштво, као што су и демонстрације које су биле одржане у Приштине о формирању ЗСО и демаркације  границе са Црном Гором. Након свега што се дешавало, питање је да ли Срби са севера Космета желе да се интегришу у косовско друштво. Интегрција севера је нешто што није учињено у сагласности са грађанима севера Космета.

Испред посланика листе „Српска“, Ненад Рашић  рекао је да Срби са севера Космета  нису могли бити интегрисани у косовско друштво зато што нису имали алтернативу, јер једине институције које су функционисале су институције владе Републике Србије.

 

Интеграција и безбедност су два међусобна процеса, али која се не искључују већ допуњују, један је од закључака округлог стола. Интеграција  мањинских заједница могућа је само  уколико се обезбеди пуна институционална  безбедност. Учесници овог округлог стола сложили су се да је потребно још много времена како би се  успоставила интеграција мањинских заједница у косовско друштво.

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …