Главна / Вести / Косово и Метохија / Висока комесарка ОЕБС-а посетила Канцеларију за питања заједница

Висока комесарка ОЕБС-а посетила Канцеларију за питања заједница

13322005_10209968781841233_4310362610105196015_nВисока комесарка ОЕБС-а за националне мањине, Астрид Тхорс, и Шеф мисије ОЕБС-а на Косову, Жан Клод Шлумберже, састали су се данас са Директором Канцеларије за питања заједница, Иваном Томићем. Током састанка разговарало се о проблемима заједница као и о механизмима за њихово решавање.

Поред тога, висока комесарка је показала велико интересовање за сам рад Канцеларије и изразила задовољство досадашњим радом, али и оптимизам по питању даљих подухвата и планова Канцеларије за питања заједница. Посебан акценат је стављен на процес верификације диплома који је ових дана и кренуо као и на саму заступљеност заједница у институцијама и јавним предузећима.

Директор Томић се овом приликом захвалио на сарадњи са мисијом ОЕБС-а, која је до сада била одлична и нагласио да је координација коју ова два тела имају јако битна за решавање егзистенцијалних проблема заједница.

”Узимајући у обзир да мисија ОЕБС-а ради студију заступљености заједница у јавним институцијама и доброј комуникацији око тог процеса, Канцеларија ће урадити студију о заступљености заједница у јавним компанијама како би добили тачан пресек стања о поштовању закона по том питању и онда кроз међуминистарску групу али и остале механизме бар делимично решити проблем присутности али и адекватног представљања заједница на вишим функцијама у институцијама и компанијама које су од општег друштвеног значаја” рекао је Томић.

Директор Канцеларије за питања заједница, изразио је забринутост поводом услова живота и права на образовање многих заједница, али и на безбедност која је чини се сваким даном све гора у метохијским селима. ”Неопходно је да сви радимо много више, и да већински народ преузме одговорност за друге заједнице и коначно предузме одређене кораке чиме би се показала добра воља да се проблеми људи заиста и реше на терену. Уколико се то не деси, питање је шта ће бити са свима нама кроз пет или десет година” навео је Томић.

Check Also

Одаловић: Београд истражио захтеве Приштине, они нису приступили ниједном

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић указао је данас на седници Одбора …