Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржана свечана Видовданска седница

Одржана свечана Видовданска седница

DSCN0007„Говорити о Видовдану уочи Видовдана једнако је лепо и узвишено и лако и тешко, јер је пуно тога речено и написано, али и прећутано“, рекао је на свечаној Видовданској седници, одржаној у Дому културе у Грачаници, председник Привременог органа СГ Приштина Љубинко Караџић.

Караџић је истакао да  Косовски завет не допушта Србима да пропадну и постану гори и лошији према себи и другима.

Председник привременог органа општине Приштина Љубинко Караџић подсетио је у свом говору на важност очувања традиције и прославе овог великог празника са српски народ.

„Данас на овој свечаној седници у част Видовдана присуствујемо уједињени око идеје која  нас води, јер смо свесни поразности разједињења, подела и одвајања. Данас седимо сви заједно као што свакога дана мучимо исте муке,бринемо исте бриге и знамо да је једини начин да решимо проблеме разговор“, истакао је Караџић.

О важности јединства пред овај велики дан за читави српски народ говорио је и владика рашко- призренски и косовско- метохијски Теодосије.

DSCN0012„То наше заједничарење није било какво, оно је заједничарење у оним вредностима које смо ми примили као народ српски,  како на овим просторима тако и свуда где Срби живе. Примили смо од својих предака, који су установили, изградили и нама предали, како  пут којим ходимо тако и оне вредности које треба да вреднујемо“, казао јр Владика Теодосије који је истакао да се тога дана на Видовдан десила победа вечности над пролазношћу.

О Видовдану је говорила и председница скупштине Општине Грачаница Бранкица Костић.

„ Српски народ је у својој бити увек био слободарски народкоји је био спреман да своју слободу платипо најскупљој цени. Читав један народ је поднео жртву за царство небеско. Од тада па до данас није се променила суштина нашег народа, нити срж онога што поштујемо ичему стремимо. То витешко достојанство нисмо изгубили, као ни могућност да свесно подносимо све жртве и све голготе које су пред нама. Сви наши Видовдани доносили су нам нове моменте и судбински нас одређивали и онда кад нам је било најтеже снагу смо црпли из тог непресушног духовног врела косовског завета. Управо тај кодекс косовских витезова није нам дозволио да постанемо зли, завидни и непоштени. Није нам дозволио да пренебрегнемо чињеницу да смо потомци некадашњих владара слободарске и славне Немањићкњ Србије“, рекла је Костићева.

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …