Главна / Култура / Песницима уручене награде – публику одушевио наступ Симфонијског оркестра РТС-а

Песницима уручене награде – публику одушевио наступ Симфонијског оркестра РТС-а

vidovdan 016Манифестација „Видовданско песничко бденије“, због временских неприлика, уместо у порти манастира одржана је у великој сали Дома културе. Као  и сваке године додељене су многобројне награде, а најзначајнија „Златни крст кнеза Лазара“ припала је нашем истакнутом песнику и најзанчајнијем прозном писцу са Косова и Метохије, Петру Сарићу.

У видовданској беседи Сарић је истакао да му је ова награда изузетно значајна и нагласио да све док се окупљамо пред Грачаницом и другим манастирима и црквама, имамо наду и веру да припадамо времену које је пред нама.

„Оваква окупљања на оваквим местима показују нам јесмо ли стигли и ако јеснмо докле смо стигли, у односу на оне који су јуче забранили књигама улазак на Косово, који потпаљивањем ломаче за књиге потпаљују мржњу. Овакивим окупљањима и на оваквим местима молећи се Богу устајемо против мржње као изворишта свих зала, које намеравамо љубављу да истребимо“, истакао је овогодишњи добитник „Златног крста кнеза Лазара“.

Песникиња из Београда, Тања Крагујевић добитница је награде „Грачаничка повеља“.

„Ова повеља спада у ред мени најдрагоценијих и посебних признања, између осталог што ме је довела овде, у Грачаницу“, истакла је Тања Крагујевић.

Награду „Кондир Косовке девојке“ песнику и дечјем писцу из Краљева, Дејану Алексићу уручила је Марија Филиповић из Липљана, која је ове године изабрана за најлепшу Косовку девојку.

На Видовданском песничком бденију стихове су казивали многобројни песници са Косова и Метохије, из Србије и Црне Горе,а поред локалних званичника присуствовали су и представници Српске православне цркве и Канцеларије за КиМ.

vidovdan 008„На Видовдан се десило да је вечно победило пролазно, свети кнез Лазар и наши војници су се определили за царство небеско. Они нису само ратовали за земаљског цара и нису само бранили оно што су имали у овом животу, него су мислили и на крст часни и будућа поколења. И ми данас, на Косову и Метохији живимо за садашњост али су нам очи упрте у будућност и нећемо да дозволимо да оно што је крвљу плаћено изгубимо у времену у коме живимо“, истакао је владика рашко-призренски Теодосије.

„Видовдан је један свети и свечани дан за све Србе а посебно на Косову и Метохији, зато Влада Србије и Канцеларија за КиМ сматрају да је од изузетног значаја да будемо овде са нашим грађанима на овај дан“, рекао је заменик директора Канцеларије за КиМ, Душан Козарев.

Манифестацију је увеличао наступ хора и Симфонијског оркестра РТС-а,под управом Бојана Суђића, које је публика, сасвим заслужно, испратила громогласним аплаузима и овацијама.

Организатор манифестације “Видовдан 2016.“ је Дом културе Грачаница, а покорвитељи су Канцеларија за КиМ, општина Грачаница и Скупштина града Приштина-Грачаница.

Check Also

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе …