Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Јединствена листа би оснажила Србе на КиМ

Дрецун: Јединствена листа би оснажила Србе на КиМ

milovan_drecun

Јединствена Српска листа на изборима на Косову и Метохији значајно би оснажила будућу Заједницу српских општина и спречила могућност да Приштина преко неких “српских странчица” има претежни утицај у тој заједници,изјавио је посланик Српске напредне странке и Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дерецун. “СНС ће одредити свој став по питању јединствене листе. Да ли је могуће анимирати српски народ на КиМ да изађе на изборе зависи од тога како се види ситуација која ће се створити после избора”, рекао је он новинарима у Скупштини Србије.

Како је Дрецун истакао, државна политика се заснива на формирању Заједнице српских општина која треба да буде темељ на коме ће будућност српског народа на Косову и Метохији бити изграђена.
“Ако немамо учешће Срба на изборима,Заједница српских општина и ако буде формирана неће имати потребну снагу. Имаћемо неку врсту двовлашћа, јер Србија мора после ових избора да заустави даљи рад наших садашњих институција на КиМ укључујући и садашње општине, да пренесе имовину и финансира Заједницу српских општина”, сматра Дрецун.
Он је нагласио,да ће бити велики проблем ако у тој заједници буду седели људи који као и до сада бринули више о интересима Приштине,него о интересима српског народа. „Мислим да ће бити на сваком припаднику српског народа који живи на КиМ да сам размисли о будућности и да одлучи да ли треба да издаје на изборе“, додао је Дрецун.
Он је указао да је примена Бриселског споразума веома битна за перспективу српског народа на КиМ и стварања услова да Србија може да убрза његов економски развој.

Check Also

Петковић: Групи верника забрањен улаз на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на административном прелазу Јариње, приликом повратка са КиМ, наишао …