Главна / Вести / Косово и Метохија / Чеку: До краја године БСК прераста у војску

Чеку: До краја године БСК прераста у војску

bsk

Први човек Безбедносних снага Косова Агим Чеку изјавио је да “остаје при ставу” да ће Безбедносне снаге током ове године постати, како истиче,  Војска Косова. После сусрета са амбасадором Велике Британије на Косову Јаном Клифом,Чеку је казао да је то “дубок процес који захтева времена и координацију”,а да Приштина на процени безбедносних потреба ради “у уској сарадњи са међународним партнерима”.

“Овај процес требало би да се оконча до краја године и одмах ћемо изаћи са препорукама нашој влади и партнерима у НАТО-у шта је потребно како би се обезбедило да Косово буде сигурно и да буде у стању да помогне очувању и изградњи мира свуда у свету”, рекао је Чеку.
По питању размештања БСК на северу Косова,Чеку је рекао да је део бриселског споразума да би о слању БСК на Север требало да се постигне координација са Кфором.
Амбасадор Клиф је додао да је Уједињено Краљевство очекивало да одлука о остваривању пуних операционалних капацитета БСК буде донета раније.
Косово се, како је рекао, сада налази у фази поновног разматрања сектора безбедности на Косову, која би требало да се оконча до краја године.

 

Check Also

Српска листа: Нелегални упад припадника БСК на територију општине Зубин Поток – грубо кршење споразума из 2013.

Нелегални упад припадника Безбедносних снага Косова на територију општине Зубин Поток је грубо кршење споразума …