Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Правосуђе на КиМ на основу Бриселског споразума и резолуције 1244

Вулин: Правосуђе на КиМ на основу Бриселског споразума и резолуције 1244

aleksandar_vulin_11Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да судови на Косови и Метохији више неће примати кривичне предмете и да ће сви премети који су до јуче стигли бити завршени у складу са важећим законодваством у судовима.

„Остали предмети који се тичу радних спорова , породичног или наследног права примаће се у складу са њиховом хитношћу“, рекао је Вулин новинарима у Зубином Потоку. Додао је да је то у складу са бриселским споразумом али је и са Резолуцијом 1244 СБ УН .
„То ја наша обавеза и ми ћемо је испунити али постоје и обавезе друге стране. Приштина је дужна да до 1. септембра у складу са бриселским споразумом успостави нову мрежу правосуђа на Косову и Метохији, то су основни, апелациони судови, мрежа тужилаштва која ће пратити шему свих ових судова“, рекао је Вулин .
„Уколико Приштина не буде из било ког разлога успоставила мрежу нових судова који ће омогућити људима да живе као цивилизован свет, са судством и тужилаштвом, онда ће, сада постојећи судови наставити да раде”, појаснио је директор.
Додао је да „је интеграција јасна и да сви који желе задржаће своја радна места, сви који желе биће интегрисани али не могу да буду предмет понижавања, истраживања биографија и њиховог знања од оних који не заслужују да то проверавају“.
И за оне који не желе да се интегришу биће пронађено одговарајуће решење, рекао је Вулин.
„Да ли ће то бити на простору централне Србије , што ја сматрам да је лоше, јер је услов нашег опстанка да се остане на Косову и Метохији а не да српска држава учествује у исељавању јер она то неће да ради“, рекао је он и додао „да и за оне који не буду желели да учествују у новим правосудним структурама теба да се нађе модел да остану на КиМ и да да буду финансирани од стране своје државе. О модалитетима ћемо разговарати као и до сада са представницима правосуђа и Влада ће увек разговарати и слушати Србе са Косова и Метохије, рекао је Александар Вулин.

Check Also

Хаг: Продужен притвор Саљиху Мустафи за још два месеца

Специјализована већа Косова продужила су за још два месеца притвор некадашњем команданту у ОВК Саљиху …