Главна / Вести / Косово и Метохија / Срби са Космета подељени око става ДА или НЕ на изборе

Срби са Космета подељени око става ДА или НЕ на изборе

4_so___risti___velika_copy2У очекивању коначног става Владе о наступу на косовским локалним изборима 3. новембра Срби са севера Косова различито се изјашњавају о учешћу на тим изборима…

Док Срби из централног Косова поручују да ће да учествују на изборима, са севера поручују да су избори рушење Устава Србије.

Док једни тврде да излазак на изборе које организује Приштина угрожава српске интересе, други се залажу за заједнички став. Начелник косовског округа Владета Костић каже да је Србима који живе на Косову, уместо политичких подела, потребно јединство.

“Мишљења сам да би на овим косовским изборима требало да сви изађемо у једној колони, под једном капом, и да се више не делимо на политичке странке зато што је ово по мом мишљењу задњи тренутак да ми овде останемо и опстанемо”, каже Костић.
Група грађана “Видовдан” изаћи ће на изборе. Самостално, или у коалицији са људима који живе на Косову:

“Ако узмемо чињеницу да Београд више неће расписивати изборе, јер је у међувремену дошло до споразума у Бриселу, ми овдашњи Срби немамо алтернативу, морамо да прихватимо све процесе који долазе у овом случају из Приштине, и да се активно учествујемо у тај ток процеса”, каже Видак Ристовић из “Видовдана”.

Председник Скупштине општине Зубин Поток Стево Божовић (ДСС) рекао је да грађани те општине неће да гласају на изборима 3. новембра.

“У своје име, у име Скупштине општине и грађана Колашина поручујем да нећемо на изборе, јер они неће донети ништа добро српском народу на Косову и Метохији”, рекао је Божовић за агенцију Бета.

Он је додао да то што “пропагира држава Србија да је добро да се изађе на изборе – лаж и фарса”.

“Ако прихватимо да изађемо на изборе по законима непризнате државе Косово, без обзира што их организују ОЕБС и међународна заједница, пошто их расписује Скупштина Косова, биће угрожени наши интереси и доведен у питање опстанак на КиМ”, оценио је Божовић.

Према његовим речима, порука да ће се гласати са документима Србије је заваравање народа како би гласао у што већем броју.

Председник општине Косовска Митровица Драгиша Влашковић (СНС) је казао да је његов лични став непромењен и да неће гласати на косовским изборима.

“Ја нећу да утичем ни на кога, како народ одлучи тако ће да буде, а мој став је јасан – ја нећу на изборе које организује Приштина и волео бих да одлука грађана по том питању буде јединствена”, рекао је Влашковић.

Председник општине Лепосавић Драгиша Васић (СНС) очекује да се после консултација са властима у Београду Срби договоре и заузму заједнички став о изласку на новембарске локалне изборе.

“Донећемо јединствену одлуку на нивоу четири општине на северу Косова и Метохије и о томе ћемо да разговарамо с представницима државе Србије”, рекао је Васић новинарима.

Према његовим речима, уколико се интереси државе буду поклапали са интересима Срба на Косову и ако то буде у интересу косовских Срба,
највероватније ће грађани изаћи на изборе.

Председник Скупштине општине Лепосавић и председник новоформиране Скупштине КиМ Славко Стевановић (СПС) оценио је да Срби са Косова не треба да изађу на најављене изборе.

“Став је српског народа и свих националних мањина који државу Србију признају за своју да на изборе не може да се излази по законима непризнате државе Косово”, рекао је Стевановић новинарима и навео да је за Србе у покрајини једино прихватљиво да учествују на изборима које расписује држава Србија.

“За нас је непознаница по којим списковима и са којим документима ћемо на биралишта, а услов да гласамо је и да се врати преко 200.000
расељених са Косова и Метохије”, рекао је он и додао да у име оних које представља, а то су СО Лепосавић и Скупштина АП КиМ, очекује да Србија и грађани нађу заједнички модел како да превазиђу проблеме у интересу српског народа и државе.

Према његовим речима, Србија не признаје државу Косово, па се онда не могу признавати ни њихови закони и Устав, те није могуће ни учествовати на изборима који се по њима организују.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић (ДСС) оценио је да нема услова да Срби на Косову гласају на локалним косовским изборима.

По његовим речима, има још времена да Београд и међународна заједница понуде боља и праведнија решења која би била прихватљива и одржива за све који живе на Косову и Метохији.

И посланик Демократске странке Србије Марко Јакшић рекао је да верује да највећи део Срба на северу неће изаћи на изборе, као и да би излазак Срба на локалне изборе на Косову 3. новембра било рушење Устава Србије.

“Расположење Срба на северу Косова јесте да су они апсолутно против избора и без обзира на сав новац и привилегије које ће се нудити,
верујем да ће остати доследни том ставу”, рекао је Јакшић новинарима у Скупштини Србије.

Јакшић, који је посланик ДСС-а с Косова, оценио је да је сада све мање Срба јужно од Ибра, да су њихова права све мања и да су грађани другог реда, иако су били изашли на прошле изборе.

Он је казао да Србима са севера Косова није важно ко ће бити на челу преговарачког тима, већ да им је највећа жеља да Уставни суд почне да ради свој посао и да досадашње преговоре с Приштином оцени као “рушење уставног поретка”.

Упитан о реконструкцији владе, Јакшић је казао да је она “замајавање народа” и да би одговор на питање да ли ће бити избора уместо реконструкције, требало “потражити у британској и америчкој амбасади у Београду”.

Начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић рекао је да он и већина Срба са севера Косова нису променили став и да неће изаћи на локалне изборе 3. новембра на Косову.

“Наша држава је Србија и у њој једино желимо да останемо и наставимо да живимо, а изласком на косовске изборе ми би на индиректан начин признали независност Косова”, рекао је Недељковић за агенцију Бета и додао да су се Срби са севера покрајине више пута изјашњавали да не желе косовске институције.

Према његовим речима, на северу КиМ институције државе Србије функционишу пуним капацитетом, а понуда Приштине да Срби на изборима гласају са српским документима важила би “само сада и никада више”.

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић оценио је да без обзира на понуде са разних страна Срби са севера Косова неће на косовске изборе.

“То би прекинуло пут и шансу да останемо у држави Србији што је наш основни циљ за који смо се борили свих протеклих година. Мој лични став и уверење је да ће већина Срба бојкотовати те изборе”, рекао је Ристић за Бету.

Рок за предају изборних листа траје до краја августа, локални избори на Косову биће одржани 3. новембра.

Check Also

Драгица Гашић: Покушавам да издржим уз Божју помоћ, али све су ми покрали, чак и инсулин

Невоље Драгице Гашић, једине српске повратнице у општини Ђаковица не престају. Након повратка, из посете …