Главна / Вести / Косово и Метохија / Еулекс на КиМ до јуна 2014 године?

Еулекс на КиМ до јуна 2014 године?

euleks_policijaЕулекс не одлази са Косова до краја године, мандат ове мисије траје до јуна 2014. године, речено је у “Новостима” у Еулексу. Поводом спекулација у Приштини да се ЕУ мисија спрема да напусти покрајину, званичници у Приштини упутили су писмо високој представници ЕУ Кетрин Ештон и амбасадорима Земаља квинте са захтевом да се европска мисија владавине права оконча 31. децембра.

 

  • Дрецун: Међународно војно и цивилно присуство веома значајно за Србе
Милован Дрецун, шеф скупштинског одбора за КиМ, каже за “Новости” да је за Србе међународно војно и цивилно присуство веома значајно,”без обзира на то што је Еулекс био статусно пристрасан”: “Институције које је формирала Приштина слабог су капацитета и нису довољан гарант Србима и другим неалбанцима. Не могу да се изборе са проблемима и да гарантују безбедност. Уколико би Еулекс отишао, неминовно би било да се појача присуство Унмика, који поступа по Резолуцији 1244, и у који народ има више поверења”.

Координатор Форума за етничке односе Душан Јањић не очекује да ће Еулекс отићи пре јуна 2014.
“Врло је могуће да та мисија у неком виду остане све док Косово не потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, а до тада би могло да прође око три године”, објашњава Јањић.
Он очекује да се мандат Еулекса појави као тачка у преговорима Београда и Приштине, јер ће ова мисија која тренира косовске институције, бити потребна при интеграцији Срба у косовски правосудни систем.
После јуна, наводи Јањић, могло би се десити да се Еулекс преформатира тако да његове надлежности припадну представништву ЕУ на Косову.
Док се не измени резолуција 1244, Унмик ће остати на Косову – сматра Јањић, али напомиње да се ова мисија на терену свела на омању канцеларију која објективно нема другу функцију осим да анализира стање и шаље податке генералном секретару УН. В.Новости

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …