Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржана трибина о злочинима на Космету

Одржана трибина о злочинима на Космету

tribinaУ расветљавању судбине киднапованих и убијених Срба на подручју општине Ораховац 1998. године и процесуирању одговорних Албанаца, може да допринесе отварање архива ОВК, као и поновно саслушање сведока Срба, у организацији Еулекса, оцењено је на трибини поводом обележавања 15. годишњице од тих злочина.

“Очигледно је да ми овога тренутка немамо партнера у међународној администрацији ни у представницима косовских институција”, рекао је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, очекујући да се отворе архиве ОВК.

Од 11. до 22. јула 1998. године на подручју Ораховца спроведена су масовна киднаповања и убиства Срба, почев од отмице из рударског копа “Белаћевац”, затим у Оптеруши, Ретимљу, Великој Хочи, Зочишту, Сувој Реци, Радоњичком језеру, Ливочком језеру, Волујачкој јами, селу Глођане, Ливадице, Клечки…

Ниједан од готово 1.000 Срба није се вратио својој породици, а још се не зна судбина њих око 520, речено је на трибини и наведено да ниједан од албанских злочинаца или наредбодаваца није праведно кажњен.

Подсетивши да одговорни нису процесуирани, Одаловић сматра да је ово велика мрља на, како каже, мандату и савести међународне заједнице и институција и структура власти у Приштини.

“Осуде злочина на Косову и Метохији није било ни од једних ни од других”, рекао је Одаловић на трибини Удружења породица киднапованих, несталих и убијених на Косову и Метохији.

Он је навео да забрињава чињеница што у мртвачници у Приштини и даље има више од 300 неидентификованих тела и да покушаји да се дође до информација иду веома тешко.

“Посебно нас брине што у истрази о трговини људским органима нема довољно информација нити мера које би могле да врате наду да ће ови злочини бити расветљени”, рекао је Одаловић, наводећи да је очигледно да “путеви” воде ка људима који чине врх косовских институција.

Мада нема довољно информација и цео процес иде споро, Одаловић истиче да Комисија неће одустати и да ниједна жртва неће остати непоменута.

Заменик тужиоца за ратне злочине Миољуб Виторовић очекује да ће поновно саслушавање сведока, чланова породица и жртава, овога пута Срба, довести до резултата.

“Више од 400 људи треба да буде саслушано наредних неколико месеци”, рекао је Виторовић, надајући се резултатима али износећи и сумње.

Председница и секретар Удружења киднапованих и убијених на КиМ и Удружења породица несталих лица на КиМ Наташа Шћепановић и Олгица Божанић, преносећи личну драму, поручиле су да се не смеју заборавити масовна страдања Срба.

“Стајање у месту, ћутање и предавање забораву је поновни злочин над недужнима”, рекла је Шћепановић, поручивши да нико нема право да на костима жртава прави некакву своју будућност.

Одржавње трибине, на којој је речено да ће наредних дана бити одржани помени страдалима, помогла је Канцеларија за Косово и Метохију.

Извор: РТС

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …