Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Приштина против интеграције Срба

Вулин: Приштина против интеграције Срба

vulinДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да се Приштина показује као све озбиљнија препрека спровођењу бриселског споразума и као велики противник интеграције Срба у институције које су тим споразумом предвиђене.

Вулин је  рекао да је најновија забрињавајућа чињеница доношење “некакве административне одлуке о избору регионалног команданта” полиције, али и то што ових дана “Приштина прибегава звецкањем оружјем” најављивањем “нечега што се назива војска Косова”.

“За нас је то апсолутно неприхватљиво – све о избору регионалног команданта регулисано је бриселским споразумом и тај споразум се не може мењати. Оно што је договорено у Бриселу не може да се мења у Приштини”, поручио је Вулин.

Он је додао да је апсолутно неприхватљива идеја по којој ће Приштина предлагати кандидате које ће српска заједница после достављати Приштини на усагласашавење.

“Ово озбиљно угрожава спровођење бриселског споразума и озбиљно угрожава могућност интеграције Срба на КиМ. Приштина се овим показује као озбиљна препрека бриселском споразуму, угрожава даљи наставак преговора, а свакако угрожава могућност интеграције и поверења Срба да ће интеграција бити статусно неутрална и баш онаква као што је договорено” рекао је Вулин.

Према његовим речима Влада Србије је договорила у Бриселу оно што је договорила и неће дозволити да се у Приштини на било који начин споразум мења.

“Такође смо веома забринути због звецкања оружјем којим Приштина ових дана прибегава – па полагањем некаквих заклетви нечега што се назива будућом војском Косова”, рекао је Вулин и подсетио да смо од НАТО-а тражили и добили гаранције да се у наредних 10 година на северу Косова неће појавити никакве војне формације.

“Чврсто држимо наше партнере за реч по том питању и тражимо од њих да воде рачуна да никакви наоружани елементи како год их звали не угрожавају безбедност на КиМ, поготово не за Србе”, рекао је Вулин.

Он је додао и да одлучно протестујемо и против споразума између такозваних косовских безбедносних снага и Војске Албаније о међусобном преласку граница и о некаквој међусобној помоћи и сарадњи.

“За нас је то апсолутно неприхватљиво и сигурно не води миру и стабилности на простору КиМ” додао је директор Канцеларије за КиМ.

Он је поновио да сматра да се Приштина показује као све озбиљнија препрека спровођењу бриселског псоразума и као велики противник интеграције Срба.

“Бојим се да ако се овако настави да ћемо доћи до закључка да Приштина можда жели територију али не и Србе. Влада Србије се са тим неће сложити и неће дозволити”, закључио је Вулин.

Check Also

Српска листа: Нелегални упад припадника БСК на територију општине Зубин Поток – грубо кршење споразума из 2013.

Нелегални упад припадника Безбедносних снага Косова на територију општине Зубин Поток је грубо кршење споразума …