Главна / Вести / Косово и Метохија / Јан Клиф: Ништа од Војске на Косову?

Јан Клиф: Ништа од Војске на Косову?

jan_klif“Многи медији су пренели да смо Чеку и ја рекли да ће бити косовске војске. То није истина”, казао је амбасадор Велике Британије на Косову Јан Клиф. “Министар и ја смо рекли да се тренутно разматра безбедносни систем на Косову у који улазе Косовске безбедносне снаге (КБС) и Косовска полиција и то ће трајати до краја године. После тога ће бити разговора између Владе Косова и међународних партнера и видећемо даљи развој ситуације. Нико није поменуо термин “војска” који је врло осетљив”, рекао је Клиф за радио КиМ.

“Врло је важно да је премијер Тачи упутио писмо генералном секретару НАТО-а Расмусену у коме наводи да неће слати КБС северно од Ибра без сагласности КФОР-а. Ми знамо да сагласност неће доћи. Практично, то значи да неће бити коришћења КБС-а северно од Ибра. Мислим да је то врло добар знак за људе тамо и разумемо да они страхују. После споразума (Београда и Приштине), има много ствари које нису јасне. Али, што се тиче безбедности, мислим да је тренутно све јасно, закључио је највиши дипломатски представник Уједињеног Краљевства на Косову.

  • Клиф: београд није одговоран за бојкот избора на северу КиМ
Упитан хоће ли међународна заједница сматрати Београд најодговорнијим уколико на северу Косова буде било бојкота локалних избора које је за 3. новембар расписала Приштина, амбасадор је одговорио: “Не. Ја мислим да је, на крају крајева, то одлука становника севера Косова. Исто тако сматрам да су ови локални избори, као и масовно учествовање људи са севера на њима, у интересу Београда”, навео је Јан Клиф.

Амбасадор Клиф је негирао могућност да мисија ЕУЛЕКС напусти Косово пре краја мандата у јуну 2014. године. Извор КИМ радио.

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …