Главна / Вести / Косово и Метохија / Нема напретка око споразума

Нема напретка око споразума

edita tahiriЕдита Тахири је у разговорима у Бриселу изјавила да нема напретка у интеграцији припадника паралелних безбедносних структура Србије у институције Косова.

“На овим састанцима нису забележени конкретни кораци напред око остваривања споразума и остају отворена питања као што су такозвана Цивилна заштита, као и питање предаје оружја, пошто српска страна није прихватила да се о томе дискутује”, изјавила је заменица премијера Косова и шефица делегације у разговорима у Бриселу за Коха диторе.

Истовремено, у Министарству унутрашњих послова Косова рекли су да ће припадници Цивилне заштите бити део полиције Косова, али и део институција које се баве руководјењем кризама.

Цивилна заштита има око 245 припадника и њима, према дневнику, командују људи који иза себе имају искуство у војсци.

Медјутим, насупрот изјавама Тахири,премијер Косова Хашим Тачи је јуче на седници Владе косова навео да је почела општа примена споразума, оцењујући то изузетно значајним кораком и изразио уверење да ће врло брзо бити уклоњене и две преостале барикаде на северу Митровице.

Тачи је истакао да је изузетно значајно да су затворене све полицијске испоставе МУП-а Србије, што су потврдиле Полиција Косова и Еулекс.

Извори Кохе у МУП-у Косова су изјавили да ће Полиција Косова врло брзо отворити конкурс за пријем припадника полиције за север.

Извор: Б92

Check Also

Петковић: Групи верника забрањен улаз на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на административном прелазу Јариње, приликом повратка са КиМ, наишао …