Главна / Вести / Србија / Парламент тражи да се што пре изабере главни преговарач са ЕУ

Парламент тражи да се што пре изабере главни преговарач са ЕУ

nebojsa-stefanovicСкупштина Србије тражи од владе да што пре изабере главног преговарача са ЕУ и преговарачки тим, јер процес преговра је нешто што мора да започне у најскоријој будућности.

“Процес преговора је нешто што мора да започне у најскоријој будућности како је и Штефан Филе рекао за неколико седмица, а за то је потребно да наш преговарачки тим буде у пуном саставу и да буде припремљен”, рекао је Стефановић новинарима у парламенту након обраћања Филеа парламентарцима.

На питање да ли је било неких замерки будући да још није познато ко ће бити главни преговарач, Стефановић је рекао да “никаквих замерки није било”, али да је посао Србије да изабере преговарачки тим и преговарача.
“Зато и тражим од владе да то изаберемо што раније”, нагласио је председник парламента.

Парламентарци ће, како је навео, наставити да пружају подршку целом процесу прикључивања ЕУ, па ће тако учествовати у раду Одбора за европске интрграције, али и свих других одбора који ће давати потпору процесу прикључивања.

Захвалан сам Филеу, јер је данас послао још једну поруку охрабрења нашој држави – чини ми се да је најважнија порука коју не смемо да испустимо са ума та да је много тога у рукама Србије и да процес преговора представља шансу и прилику да се побољша положај наше земље, али и да се испреговарају најбољи услови како би смо заштитили наше националне интересе”, рекао је Стафановић.

Одговарајући на питање у вези поглавља 35, Стефановић је рекао да је Филе био јасан да ту нема ништа ново, већ да треба испунити оно што је наша држава прихватила и што је међународна обавеза Србије.
“Ту нема никаквог притиска нити условаљвање Србије”, рекао је Стефановић.Он је прецизирао да је Србија једна од првих држава која почиње преговоре са поглављима 23 и 24 који се тичу реформе судства и владавие права.

“То је нешто што је добро за земљи и Филе је похвалио борбу против корупције и реформе и ЕУ види напоре које Србија чини у том правцу”, рекао је Стефановић.

Он је рекао да му је драго што је Филе био јасан и што је прузио јасну подрску ЕУ прикључивању Србије тој унији.
“Мислим да је његова јасна порука да је преговарачки процес прилика да се грађанима објасни шта он подразумева, шта су конкретне ствари које ми треба да остварима и шта Србију чека у том процесу”, указао је Стефановић.

Према његовим речима, грађанима треба конкретно објаснити које су то користи за грађане Србије у сваком преговарачком поглављу , шта је то што Србија добија и шта грађани могу да очекују.Такође, како је додао, треба објаснити и све изазове у том процесу и када није лако и онда када ће те промене подразумевати да објашњања неће бити лагодна.
“Желимо да парламент буде ојачан у процесу и да његова улога буде значајна и ми ћемо кроз рад одбора пронаћи начин да парламент узме своје исправно место и да одбори нађу начин да укључе остале делове друштва и циивилно друство у процесу преговарања”, рекао је председник Скупштине Србије.


Извор: Тањуг

Check Also

Интерес целог друштва jе да сви подрже борбу против мафиjе

Председник Народне скупштине jе истакао да Народна скупштина апсолутно подржава борбу против мафиjе и организованог …