Главна / Вести / Србија / Николић: Убрзаним корацима ка ЕУ

Николић: Убрзаним корацима ка ЕУ

nikolicПредседник Србије Томислав Николић рекао је данас да је Србија убзраним корацима кренула у имплементацију свих преузетих обавеза на европском путу и да је спремна да решава проблеме, док је европски комесар за проширење Штефан Филе поручио да верује да Србија има капацитет да испуни свој циљ – чланство у ЕУ.

Николић је рекао да очекује да ће до краја јануара бити одржана међувладина конференција ЕУ-Србија, којом званично почињу приступни преговори са ЕУ.
“Ти кораци подразумевају наставак реформи, спровођење бриселског споразума и промоцију помирења у региону чији је Србија иницијатор и кључни фактор”, рекао је председник Србије на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са комесаром Филеом.

Николић је додао да ће главна пажња бити одмах посвећена кључним поглављима, 23 и 24 , која се тичу владавине права, независности и делотворности правосуђа, темељних слобода и права, битке против корупције и организованог криминала.
“Питање Косова и Метохије желимо да третирамо у 35. поглављу, односно делу које се бави осталим питањима”, рекао је Николић.

Према Николићевим речима, нека поглавља ће бити посебно тешка и осетљива, али Србија је , како је истакао, и пре 12 година знала шта пише у књизи услова за прикључење заједници европских народа.

Како је рекао, Србија је вец показала да је спремна да решава све проблеме, између осталих, и слободу кретања, правосуђе, енергетику и телекомуникације.

Николић очекује да до краја септембра Србија добије тачан списак задатака у процесу интеграција.

Како је додао, технички, стручни поступак анализе и процењивања реформи, односно скрининг за свако поглавље преговора вероватно ће трајати до краја идуће године.
“Пред нама је велики и тежак посао. И не само то. Предстоје нам и друга искушења која ћемо, сигуран сам, превазићи. Рубикон је пред нама. Кад га пређемо, кад крене на боље, схватићемо да нисмо узалуд научили како да претворимо заједничку патњу у наду за бољу будућност “, рекао је председник Србије.

Што се земља боље прирпеми, додао је он, то ће “семе дати бољи и квалитенији род”.
“Тако и ми. Са пуно пажње, љубави и труда припремамо земљу да би наша деца заједно са децом целе Европе убирала сву пуноћу и здравље плодова будућности”, закључио је Николић.

Председник је захвалио Филеу на залагањима за напредак Србије на европском путу, истичући да Србија можда не би стигла данас толико далеко да није имала таквог, “посвећеног комесара преко пута себе”.

Комесар Филе је, истичући да је имао топле и плодоносне разговоре са председником Србије и да му је још једном честитао на историјском достигнућу Србије – отварању приступних преговора, рекао да су на састанку анализирани сви наредни кораци у том процесу.

Он је поновио да ће нацрт преговарачког оквира бити представљен државама чланицама ЕУ, а да ће скрининг почети у септембру, после летње паузе.
“Очекујем да ће Србија наставити да даје допринос у регионалној сарадњи и помирењу. Охрабрен сам намером председника Србије да одлучно настави са визијом тог позитивног приступа у предстојећем периоду”, рекао је Филе, подсетивши да се са Николићем сусрео и на прослави поводом уласка Хрватске у ЕУ.

Како је нагласио, ЕУ неће штедети напора да помогне Србији како би испунила потребне критеријуме.
“Моја лична амбиција је да постанем не само ваш поуздан партнер, већ и пријатељ од поверења у том процесу”, поручио је Филе.

Истичући да процес преговора захтева континуитет и одлучност, високи европски званичник је рекао да има поверења да ће Србија имати капацитета да оствари тај циљ.

Николић: Влада одмах да одреди преговарача и тим

Николић је позвао Владу Србије да одмах одреди главног преговарача и тим за преговоре о чланству у ЕУ.

“Кориситим ову прилику да позовем Владу Србије да одмах одреди ко ће предоводити тим са којим ће европски комесар за проширење Штефан Филе и његови сарадњи отпочети нову еру живта у Србији у којој ће сваки нови дан значити испуњавање неког од захтева и остваривање бољег живота грађана”, казао је Николић после састанка са Филеом.

Николић је додао и да сматра да сви схватају да је управо због бољег живота актуелна власт ушла у процес, који је, како је рекао, “поједине од нас коштао макар мирног сна”.

Николић Филеу: Грађани одмах морају да осете бенефите

Председник Србије Томислав Николић написао је данас на свом Твитер налогу да је европском комесару за проширење Штефану Филеу поручио да грађани Србије морају одмах да осете бенефите отварања приступних преговора са ЕУ.

“Моја порука комесару Штефану Филеу: Грађани морају одмах да осете бенефите добијања датума за отпочињање преговора са ЕУ”, написао је председник.
Николић је данас разговарао са комесаром Филеом који борави у сводневној посети Београду.

 

Извор: РТС

Check Also

Чадеж: У Скопљу почиње нова ера сарадње у региону

Верујем да улазимо у потпуно нову еру привредне, економске и политичке сарадње у региону, поготово …