Главна / Вести / Косово и Метохија / Одборници Скупштине општине Грачаница усвојили буџет за 2017. годину.

Одборници Скупштине општине Грачаница усвојили буџет за 2017. годину.

skupstina-opstinaНа петој ванредној седници Скупштине општине Грачаница, одборници су једногласно усвојили неколико одлука, међу којима буџет за 2017 годину.

На седници је усвојен је буџет за период 2017 – 2019. годину, а образложење је дао директор финансија Славиша Ничић. Буџет ће за наредну годину износити 7.134.075 евра, од чега ће за плате и дневнице бити издвојено 2.623.151 евра, за робе и услуге 602.120 евра, за комуналије 150.000, субвенције 180.859 евра и за капиталне инвестиције 3.577.945 или 50,15 посто укупног буџета.

„Средства за капиталне инвестиције биће утрошена у складу са захтевима мештана са јавних састанака, односно јавне презентације буџета за 2017 годину. Како је истакнуто, радиће се на постављању лежећих полицајаца у близини образовних институција, суфинансирању пројеката од стране донатора, сређиваће се атмосферска и канализациона мрежа, а у плану је асфалтирање локалних улица, завршетак јавне расвете и слично“, казао је председник општине Грачаница Владета Костић. Он је истакао да ће пројекти из ове године бити рализовани у 95 % случајева.
На седници је усвојен и Правилник о порезу на имовину за 2017. Годину, као и План рада Скупштине општине за наредну годину.

На предлог председника општине Владете Костића, Судском савету је на коришћење додељено 15 ари плаца за изградњу одељења Основног суда Приштина у Грачаници. „У интересу је да имамо одељење суда, како грађани не би морали да за сваку потврду, пријаву, оверу и слично да одлазе у Приштину“, казао је Костић.

Једна од тачака, било је и усвајање Уредбе за спровођење закона о специјалној заштићеној зони манастира Грачаница. Предлог је образложио правник Бојан Стојановић који је казао да је циљ Уредбе да се олакша примена Закона о специјално заштићеним зонама.
„Заштићена зона око манастира Грачаница простире се на 156 хектара, а Уредба предвиђа активности које су ограничене унутар зоне, а за коју постоје индиције да буде смањена. Уредба се односи на будуће а не на постојеће објекте“, казао је Стојановић.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …