Главна / Вести / Косово и Метохија / Мучан призор на приштинском гробљу

Мучан призор на приштинском гробљу

teodosijeИако се наводно приштинска комунална служба брине о уређењу, а постоји и плаћени чувар који обезбеђује гробље, више од две трећине православног гробља у Приштини зарасло је у коров, а гробљанска капела у Приштини претворена је у јавни тоалет.

„Као да се не ради о главном граду Косова и Метохије, и као да се не ради о гробљу о коме би требало да воде рачуна надлежне службе које су плаћене за то. Како сам упознат постоје службе које су одређене и плаћене да воде рачуна о чистоћи гробља и које су добиле тендер за то. Одлепљене плочице у капели, смеће и то што се врши нужда унутар капеле, као и зарасло гробље очигледно није добра порука за нас православне Србе који живимо на Косову и Метохији, рекао је владика Теодосије који је данас обишао православно гробље у Приштини.

grobljeВладика Теодосије најавио је могућност самоорганизовања у чишћењу приштинског гробља јер како је казао то је и дужност цркве јер верници очекују да црква у најмању руку апелује на надлежне да се овакво стање промени.

„Будући да се приближавају Митровданске задушнице, шта друго него да се сами организујемо и очистимо наше гробље као што смо то радили и у храму Христа Спаса у центру Приштини“.

Владика Теодосије, међутим, изражава бојазан да ће поново наићи на отпор приштинских власти које су забраниле наставак чишћења како у храму Христа Спаса тако и простору око Храма.

„Док је неко то прљао и скрнавио то никоме није сметало, али када смо узели да очистимо, наишли смо на негодовање , тражена нам је дозвола да очистимо оно што нам припада. Очигледно овде неко није добронамеран, јер нигде у свету не постоји да неко треба да има дозволу да би очистио објекат који му припада, нарочито ако је реч о цркви или капели.За нас православне хришћане црква и гробља су светиња, а требало би да тако буде и за све остале“, рекао је владика Теодосије.

Check Also

Канцеларија за КиМ: Наставићемо да трагамо за отмичарима и да инсистирамо  на њиховом кажњавању

Отмица рудара Жарка Спасића, која се догодила на данашњи дан 1998. године, означила је почетак …