Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Влада ће размотрити предлог Ђурића, сачувати разум

Дачић: Влада ће размотрити предлог Ђурића, сачувати разум

dacicСрбија треба да уради све да би заштитила своју имовину на Косову и Метохији, мада је питање да ли то може успети кроз ванредну седницу Савета безбедности Уједињених нација, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

“Ми треба да покушамо да урадимо све, питање је да ли ћемо то кроз такву седницу Савету безбедности то успети, али ми треба да урадимо све. Али је пре света важно сачувати хладну главу и разум”, изјавио је Дачић у интервјуу за “Курир”.

Он је напоменуо да ће на седници Владе Србије бити размотрен предлог директора Канцеларије за Косово и Метохију да се затражи хитна седница Савета безбедности УН, због усвајање закона о Трепчи у косовском парламенту.

“Уколико то буде тако, онда да ћемо се обратити Савету безбедности, пре свега председавајућем, да закаже хитну седницу. Ми на то имамо право зато што се, између осталог, и Косово и Метохија налази под оквиром Резолуције 1244”, истакао је Дачић.

Он је подсетио да та тема, иначе, јесте једна од тема које сваки пут Србија покреће сваки пут на седницама Савета безбедности УН посвећених Косову.

Поводом питања имовине Србије на КиМ, Дачић је напоменуо да је више пута и премијер говорио о томе да смо сви свесни тога шта се дешава, односно какви су све притисци вршени у Бриселском дијалогу.

“Ово није први пут да неко на овакав начин прилази одређеним проблемима везаним за Косово. Ово није први пут да се и с нама у дијалогу на такав начин разговара – или морате да прихватите или неће бити тога и тога”, каже шеф српске дипломатије.

Он је додао да је Србија управо зато протестовала код Европске уније “јер нам стално постављала неке покретне циљеве и покретне мете”.

Дачић истиче да је оно што је најважније да јединствено сагледамо како ћемо даље.

Упитан каква ће бити политика Србије према ЕУ у будућности због свега што се догађало, он је рекао да ће Србија заштитити своје националне и државне интересе.

“Србија ће сигурно заштитити своје националне и државне интересе, то је наш приоритет. Дошло до компромиса или не, ми ћемо заштитити наше интересе”, истакао је Дачић.

Check Also

Опасна “излазна стратегија” Запада на Косову довела би до етничког чишћења Срба

С обзиром да институције на Косову не могу да обезбеде мир српском народу и неалбанцима, …