Главна / Друштво / Велес: Завршена конференција цивилног друштва и власти на локалном нивоу

Велес: Завршена конференција цивилног друштва и власти на локалном нивоу

img_0628У организацији НВО ЦСД “Комуникација за развој друштва”, из Грачанице, данас се у Велесу у Македонији, завршава тродневна коференција на тему “Укључење грађана у процесе доношења одлука на локалном нивоу” са посебним фокусом на побољшање комуникације цивилног друштва и локалних самоуправа.
Представници шест општина са српском већином, Грачаница, Ранилуг, Клокот, Партеш, Ново Брдо и Штрпце, разматрали су начине и могућности да се унапреди сарадња и побољша комуникација између цивилног сектора и представника општина.
“У завршној смо фази пројекта, преко којег презентујемо јачање демократије кроз активно учешће цивилног друштва у процесу доношења одлука. То је програм који траје дванаест месеци, финансиран је од стране шведске организације “OLOF PALME INTERNATIONAL CENTER” и спроводи се у сарадњи са општинама Грачаница, Клокот, Ранилуг, Партеш, Ново Брдо и Штрпце. Фокусирали смо се на тему, учешће цивилног сектора у доношењу одлука на локалном нивоу”, рекао је за наш програм, Иван Николић, директор ЦСД.
Он је казао, да очекује да се пројекат настави и следеће године, али да се акценат стави на општине на северу Косова и централне институције власти.
“У плану је да у цео процес укључимо представнике политичких партија, народне посланике, као и представнике са централног нивоа власти. На тај начин, покушаћемо да укажемо на свакодневне проблеме са којима се као друштво сусрећемо и исте решавамо у интересу свих” казао је Николић.
Иначе, оваквим пројектом, како је речено у Велесу, функционално се изграђују капацитети цивилног друштва, поспешује њихов активизам, побољшава комуникација, али и сарадња са локалним самоуправама, а све у циљу, како стоји у закључцима, активне сарадње грађана и представника власти.

Check Also

Веште руке Стефанове

ОШ „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици позната је по бројним радионицама.  Дуборез је нови занат …