Главна / Вести / Косово и Метохија / Марић: Мој предлог је да замрзнемо активности у косовским институцијама

Марић: Мој предлог је да замрзнемо активности у косовским институцијама

maricМинистар локалне самоуправе у косовској влади Љубомир Марић за РТС каже да је доношење закона о “Трепчи” преседан, али да ће она наставити да ради. Најавио је да ће на данашњим састанцима бити одлучено да ли ће српски представници у косовским институцијама замрзнути све своје активности.

Гостујући у Дневнику РТС-а Љубомир Марић је рекао да је цела процедура доношења закона о “Трепчи” рађена кршењем свих могућих процедура, али истиче да ће “Трепча” наставити да ради.

“У ‘Трепчи’ ради 3.000 радника и њихове породице директно зависе од овог предузећа. Власник неће дозволити да због закона косовске владе ‘Трепча’ стане”, истиче Марић.

Додаје да је “Трепча” једно одрживо предузеће које функционише уназад скоро 10 година, од поновног покретања производње. Има годишњи физички обим производње од око 200.000 тона оловно цинковне руде, објашњава Марић.

Каже да је цела процедура доношења закона рађена кршењем процедура.

“Цела процедура је рађена кршењем свих могућих процедура али и кршењем међународних обавеза. Нацрт закона је нама достављен пола сата пред седницу. Групу чини 16 чланова и прегласавањем су одлуке доносене. Закон није прошао процедуру, а оно што је суштина је да је резолуција 1244 СБ УН предвиђала управљање предузећа. Били смо спремни да разговарамо о свему, али не о питању имовине”, објашњава Марић.

Додаје да су консултације и договори непрекидно у току.

“Данас ће се одржати два састанка, разговараће се о свему. Бранимир Стојановић, Далибор Јевтић и ја ћемо посебно разговарати, али је чињеница да се наше мишљење не уважава, ми смо именовани као министри, али ништа друго није испуњено. Било би време за реакцију”, истакао је Марић.

Сматра да је време да се замрзну активности у косовској влади.

“У протекле две године, закључно са овим нацртом закона, чињеница је да се ми не уважавамо. Све што је испуњено од коалиционог споразума је то да смо именовани као министри и одређен број заменика у другим министарствима. Мој је предлог и идеја да замрзнемо све своје активности, ми као министри у одржавању седница владе и свим другим институцијама, наравно и наши посланици у Скупштини”, додаје Марић.

“Просто чуди та тишина из Брисела, јер да је ово Београд урадио била би саопштења, упозорења ка српском народу и према Београду који је одговоран и крив за све што се дешава”, каже Марић.

“Када Београд треба да спроведе нешто врши се притисак на нас, на Косово и Метохију. Цео споразум и дијалог никад није био угроженији до овог момента. До сад нисмо чули да је Брисел рекао Приштини да је прегажен рок 25. децембра 2015. када је требало ЗСО да се успостави, никад нисмо чули директан позив”, објашњава Марић.

Истиче да сви поступци указују да је некоме стало да дестабилизује безбедносно стање на КиМ.

“Сви поступци нажалост указују да је некоме стало да дестабилизује безбедносно стање на КиМ, српски народ је забринут а угрожавање дијалога нас доводи у ситуацију да се запитамо шта је следећи корак”, закључује Марић.

Check Also

Канцеларија за КиМ: Наставићемо да трагамо за отмичарима и да инсистирамо  на њиховом кажњавању

Отмица рудара Жарка Спасића, која се догодила на данашњи дан 1998. године, означила је почетак …