Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Србија не признаје приватизацију на Космету

Вулин: Србија не признаје приватизацију на Космету

vulinДиректор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да Србија не признаје приватизацију која је споведена на Космету, јер је моноетничка и оценио да ће први следећи споразум бити око имовине или културне баштине Срба на Космету.

Вулин је, на скупу посвећеном предлогу мера заштите српске имовине на КиМ, рекао да је један од разлога што се прошле године започело са прикупљањем свих података о томе “колико на Косову имамо, шта је отето и како и када је продато”, јесте то што се о имовини мора разговарати.

“Држава Србија не признаје приватизацију која је спроведена на Косову и Метохији. Она је споведена моноетнички, по националној основи”, рекао је Вулин.

Према његовим речима,време је да држава Србија прикупи све податке и зна шта је њено и која су њена потраживања и да, пошто сабере шта има, буде спремна да прва изађе са ставом и са конкретним предлозима и захтевима.

“Ниједног динара, ниједне фабрике нећемо и не смемо да се одрекнемо”, поручио је Вулин.

Вулин је поновио да у приватизацији на КиМ Србија није учествовала и да не признаје њене резултате приватизације које не признаје ни Унмик. Према његовим речима,о свему томе распављаће се у Бриселу, а мора се “видети колико је Србије уложила на КиМ до 1999”, уз напомену да је на стотине милиона долара улагала и после тог периода.

Вулин је навео да ће Заједница српских општина имати своју имовину и да треба да се види шта ће од имовине Србија пренети на Заједницу и позвао привреднике да изнесу своје предлоге мера пошто је њихов патриотски задатак да кажу и помогну да држава и њени грађани заштите своју имовину на Косову.

Он је подвукао да ће Србија инсистирати на својим економским интересима као и интересима свог народа, уз напомену да је све што је статусно неутрално – прихватљиво и може бити предмет разговора.

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …