Главна / Култура / Деца Аматерског позоришта из Грачанице враћенa са прелаза “Ђенерал Јанковић”

Деца Аматерског позоришта из Грачанице враћенa са прелаза “Ђенерал Јанковић”

gudzicДечје Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе из Грачанице, враћено је са прелаза Ђенерал Јанковић, јер полиција Косова није дозволила прелазак ансамбла због, како кажу, непотпуне документације. Представа „Школско звонце“ имала је заказано гостовање у Валандову и Ђевђелији у Македонији.

Деца из аматерског позоришта и радници Дома културе „Грачаница“ чекали су три сата на граничном прелазу да би им гранична полиција забранила прелазак и удаљила их од контролног пункта. Главно образложење је било да су за седморо деце неопходни пасоши и да не могу прећи границу са косовским „екстрактом“, иако је са овом истом документацијом позориште, прошле године, без проблема путовало у Македонију и играло представе у Тетову и Куманову.

Према важећим косовским правилима, са овом документацијом је могуће прећи границу, а са преласком се сложила и македонска полиција, а интервенисали су и српски представници у косовским институцијама. На крају је полицајац донео папире и тражио да их, вођа пута, Срећко Тодоровић потпише и да после тога могу да путују. Када је потписао, упитао је полицајца „сада настављамо пут у Македонију“, полицајац је одговорио „не, враћате се назад“. Тако, косовски полицајац, није оставио било какву могућност, да деца из Грачанице отпутују у Македонију.

Дом културе „Грачаница“ саопштава да је ово брутална дискриминација, злоупотреба и превара од стране службеног лица, које је самовољно и без икакве потребе понизило децу и уметнике.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …