Главна / Вести / Косово и Метохија / Представници “Викторија Рикеде” посетили општину Грачаница

Представници “Викторија Рикеде” посетили општину Грачаница

sastanakПредставници холандске амбасаде на Косову и представница шведске фирме „VR Holding AB“ Викторија Рикеде, посетили су данас општину Грачаница и разговарали са директорима одељења за урбанизам, заштите животне средине и просторног планирања Дејаном Јовановићем, јавних служби Владицом Трајковићем и одељења економског развоја Александром Михајловићем.

Тема разговора била је изградња фабрике за рециклажу отпада и производњу енергије, налик оној која већ постоји у Холандији, па је Влада те земље заинтересована за изградњу исте и на територији општине Грачаница.

ogРеч је о веома битном пројекту, велике инвестиционе вредности који има за циљ очување  животне средине и регулацију чврстог отпада, као и повећање запослености који би видно утицао на економију наше општине. Четири стотине нових радних места, од којих би 200 радника радило у фабрици а остатак на терену, односно у прикупљању отпада. Прикупљени отпад се касније рециклира, где би се приликом рециклаже и фабричким сагоревањем производила енергија која би се на крају репродуковала кроз електричну енергију и централно грејање.

Холандска амбасада, заједно са шведском компанијом, дала је предлог пројекта о ком ће дискутовати руководство општине као и Скупштина општине Грачаница, а затим ће се донети коначна одлука о даљим активностима, саопштила је Инфо служба општине Грачаница.

Како је наведено у саопштењу, општина Грачаница је дужна да обезбеди парцелу и сву пратећу инфраструктуру у случају одобравања инвестиције овог пројекта.

Check Also

Канцеларија за КиМ: Наставићемо да трагамо за отмичарима и да инсистирамо  на њиховом кажњавању

Отмица рудара Жарка Спасића, која се догодила на данашњи дан 1998. године, означила је почетак …