Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржана пета редовна седница СО Грачаница

Одржана пета редовна седница СО Грачаница

sogПокретање процедуре реконструкције водовода Грачаница-Бадовац-Сушица, разматрање извештаја Генералног ревизора за 2015. годину, и усвајање деветомесечног финансијског извештаја за 2016. Годину, биле су главне тачке пете редовне седници Скупштине општине Грачаница.

Присутни су били сви одборници, који су на почетку усвојили записник са пете ванредне седнице одржане 28.09.2016. године, саопштено је Радио Грачаници.

Како је истакнуто у саопштењу достављено нашој редакцији, одборници су на предлог председника општине Грачаница Владете Костић једногласно сложоли да се покрене процедура реконструкције водоводне мреже на линији Грачаница-Бадовац-Сушица по програму „So/ loan“ у сарадњи са министарством финансија Аустрије. За тај пројекат била би задужена аустријска компанија „ОСТАП“ чији су представници присуствовали данашњој седници.

„Овај програм је пре позајмица него кредит јер се добијена средства враћају двадесет година, након пет година грејс периода од завршетка радова. Средства која одобри Ауастрија од око пет милиона евра, за која гаранцију даје министарсво финансија Косова, треба да се осигурају само један посто. У цео пројекат укључен је и Регионални водовод. Очекујемо да се са радовима крене већ 2017. године. Том приликом, биће изграђени нови

бункери за постављање нових водомера, а предвиђена је и изградња уличних хидраната“, истако је Костић, а преноси Инфо служба општине Грачаница. Цео пројекат водовода представио је директор урбанизма Дејан Јовановић, који је детаљно објаснио техничке детаље и том приликом истакао да реконструкција водоводне мреже подразумева инсталирање 22 километара нових цеви, изградњу пумпне станице и новог резервоара. Пројекат је наишао на подршку одборника који су једногласно гласали за покретање процедуре реконструкције водовода Грачаница-Бадовац-Сушица.

Одбрници су разматрали извештај Генералног ревизора за 2015. годину, који је представио шеф Правне службе Звонко Станковић, који је истако да је су од 21 препоруке ревизора 15 спроведене или у процесу спровођења.

Одборници су потом разматрали и извештај Комисије за утврђивање чињеничног стања на пројекту „Изградња тениске хале“ у Лапљем Селу. Образлажући извештај директор урбанизма Дејан Јовановић је казао да је извођач радова преплаћен и да објекат није завршен комплетно, те да су препоруке да се раскине уговор са извођачем радова, да се цео случај процесуира, а хала претвори у простор за магацин.

Одборници су на петој редовној седници усвојили и одлуку о именовању Комисије за спровођење избора за Локалне савете. Једногласно је усвојен деветомесечни финансијски извештај за 2016. Годину, који је образложио директор финансија Славиша Ничић. Он је казао да је буџет износио 6.581.485 евра а да је до сада утрошено 4.062.617 или 61,73 %, стоји у саопштењу, достављено нашој редакцији.

Check Also

Ракочевић: КФОР неопходан на КиМ у деценијама које следе

Председник Србије Александар Вучић раније данас изјавио је да ће једна од великих сила тражити …