Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић одржао предавање на Лондонској школи економије

Ђурић одржао предавање на Лондонској школи економије

djuricДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић одржао је на једној од најпрестижнијих европских високошколских институција, Лондонској школи економије и политичких наука, предавање за представнике академске и стручне јавности.

Ђурић је, у оквиру предавања на тему „Дијалог Београда и Приштине – нормализација односа и регионална стабилност“,  истакао значај напора које премијер Александар Вучић и Влада Републике Србије чине у циљу модернизације Србије и очувања српског идентитета, а успех такве политике се, како је објаснио, најбоље види у расту бруто домаћег производа и све бољем рејтингу Србије на међународним листама.

Говорећи о тренутном току и перспективама дијалога о нормализацији односа са Приштином, Ђурић је посебно указао на значај неодложне имплементације споразума о Заједници српских општина, као главног политичког механизма за заштиту и унапређење права Срба на Косову и Метохији.

Директор Канцеларије за КиМ је детаљно изнео аргументацију српске стране по питању имовине на Косову и Метохији, посебно се осврнувши на новонасталу ситуацију везану за комбинат „Трепча“ као и за неуспели покушај Приштине да отуђи српску имовину на Брезовици, објашњавајући да је неповредивост својине фундаментална европска вредност.

Према његовим речима, нити је сепаратизам европска вредност, нити је борба за очување целовитости земље против европских вредности, и зато нико не треба да тражи од Србије да уради оно што никада неће учинити. Ђурић је нагласио да Србија никада неће прихватити отимање своје имовине, као ни колевке своје духовности и државности.

Одговарајући на питања о успешности међународне заједнице у реализацији повратка интерно расељених и избеглих лица на подручје Косова и Метохије, Ђурић је истакао да су резултати поражавајући, јер је стопа повратка протераних Срба најнижа на свету у поређењу са било којим другим постконфликтним подручјем. Како је објаснио, једини разлог за такву ситуацију је неспремност Приштине да створи услове за безбедан повратак и поштовање основних људских права грађана који су протерани са територије Косова и Метохије након завршетка ратних сукоба 1999. године.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију састао се данас и са представницима британског Министарства спољних послова, са којима је разговарао о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и положају српског народа у покрајини, као и о перспективама дијалога Београда и Приштине и политичкој и економској ситуацији у Србији.

Директор Ђурић састаће се вечерас у Лондону са представницима српске дијаспоре, са којима ће размотрити могућности њеног активнијег укључивања у инвестиционе пројекте у срединама са већинским српским становништвом на Косову и Метохији.

Check Also

Петковић: ЕЕАС да заузме одлучнији став и спречи Куртијев ратоборни поход

Опредељење Београда и председника Александра Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији …