Главна / Вести / Косово и Метохија / Одбачен предлог Српске листе за закон о “Трепчи”

Одбачен предлог Српске листе за закон о “Трепчи”

srpska-lista1Косовски уставни суд одлучио је да одбаци захтев листе “Српска” за закон о Трепчи, преносе електронски медији у Приштини на албанском језику.

Портал Коха, позивајући се на изворе из Уставног суда, наводи да је пет судија одлучило да одбаци захтев, а само један је био за то да се одобри захтев листе “Српска”.

Такође, преноси овај портал, одлука Уставног суда биће саопштена следеће недеље.

Средином овог месеца посланици Српске листе предали су косовском уставном суду захтев за оцену уставности закона о Трепчи, који је усвојен у косовској скупштини.

Шеф посланичке групе Српске листе Славко Симић је након предаје захтева рекао да су прекршене многе процедуре, а требало је да буду у складу са косовским уставом.

“Усвајањем закона о ‘Трепчи’ нису поштовани витални интереси српског народа, због чега је закон о Трепчи морао да буде разматран. Закон о Трепчи није разматрала ни комисија за заједнице, при чему је опет прекршен устав, а није ни пружена могућност да закон буде разматран кроз консултативно веће за заједнице, чиме је прекршен устав у члану 60”, рекао је Симић новинарима испред седишта уставног суда.

Симић сматра да су прекршена права српског народа који живи на Косову, због чега је позвао на одговорност косовске институције, јер су прекршиле и члан 58 устава који се тиче мањинских заједница.

Извор: РТС

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …