Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Нико није прихватио да се разговара о статусу Косова

Дачић: Нико није прихватио да се разговара о статусу Косова

dacicМинистар спољних послова Ивица Дачић је изјавио данас да нико из Владе Србје никада није прихватио да се у дијалогу са Приштином разговара о признавању независности Косова и поручио да Србија неће спуштати своје “црвене линије” нити пристати на чланство Косова у организацијама УН.

Дачић је коментаришући ултиматум и уцене са приштинске стране, као и четири тачке и изјаве косовске министарке за дијалог Едите Тахири, рекао на Пинку да су то све празне приче.

“То су све празне приче, они могу то да окаче на огласну таблу у косовској скупштини. То је локални безобразлук који користи за смиривање неких политичких духова у Приштини. Ипак, добро је што се ово појавило да би људи видели са каквим се ми стварима суочавамо када преговарамо”, навео је Дачић.

Министар спољних послова је рекао да када са премијером Србје Александром Вучићем оде на преговоре Едита Тахири започне причу о геноциду, ратној штети и разграничењу, признавању Косова и слично.

“Нико никада од нас није прихватио да се о томе разговра нити ћемо о томе разговрати. Тај дијалог је пребачен на ниво ЕУ резолуцијом Генералне скупштине УН, али је статус неутралан и нигде није речено шта ми треба да урадимо, што сада неке земље чини нервозним”, казао је Дачић на ТВ Пинк.

Он је истакао да од 28 землаја ЕУ, свега пет није признало незавиност Косова, али да то значи да нема заједничког европском става нити јединствена политика ЕУ по питању Косова.

“Важно је да ми сами не спуштамо насе црвене линије већ да будемо констрктивни. Подржавамо дијалог са приштином, ту мора нешто да се дешава, али неко хоће кроз дијалог са Приштином да злобопотребгљава нашу конструктивност и да уради нешто што не може без нашег присуства”, нагласио је Дачић.

Он, такође, истиче Србија неће одустати од питања чланства Косова у међуанродним организацијама, јер ту није у питању чланство у неким на приме апотекарским организацијама већ организацијама које утичу на статусна птиања, на пример Унеско које се тиче наше културне баштине.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …