Главна / Вести / Косово и Метохија / Тахири: Нема услова за Београд, то су само предлози

Тахири: Нема услова за Београд, то су само предлози

editaКосовска министарка задужена за дијалог са Београдом потврдила је данас за лист “Данас” да је документ о којем се говори у Београду и који је представила пред скупштинским Одбором за спољне послове предат Бриселу још 2014. године, али није објаснила зашто га је “актуелизовала”.

Она каже да је услове за Србију у поглављу 35 поставила Европска унија и да у њему ЕУ апелује на Србију да примени нереализоване споразуме и нормализује односе са Косовом.

Реч је поглављу, тврди Тахири, са дугом листом услова и додаје да је тај документ јаван и да су у њему, измеду осталог: споразум о позивном броју за Косову, споразум о енергетици, односно о независном функционисању косовског оператера за трансмисију енергетике, уклањање преосталих паралелних структура Србије на Косову…

Према њеним речима, то значи да Приштина није поставила нове услове, већ да Београд “пласира” дезинформације и “предлоге” претвара у “услове” како би се, “могуће, покушли да прикрију неуспеси у примени споразума постигнутих у Бриселу”.

Тахири је, наводи лист, то рекла одговарајући на питање Данаса да ли су истините тврдње да Косово има нове захтеве у вези са наставом бриселског дијалога, те додала да је Косово “посвецено бриселском дијалогу јер сматра да он помаже добросуседским односима и напретку Косова у европској интеграцији”.

Тахири даље тврди да је Косово благовремено и прецизно спровело све споразуме које су две државе постигле у Бриселу.

“Ми сматрамо да је примена споразума најбољи доказ који говори о посвеценостима преговарацких страна овом дијалогу. Оно што је потписано мора да буде константно спровођено”, навела је Тахири уверена да је би, како каже, за Србију, уместо да показује фобију према фиктивним ултиматумима, било боље да примени споразуме потписане у Бриселу.

Приштина је, према њеним речима, потврдила учешће на новембарским састанцима у Бриселу.

Спорни документ Тахири, за који је у Бриселу потврђено да је заправо две године “стар” документ косовског парламента, садржи четири услова Косова за “четврту фазу” разговора са Србијом.

То су:

– успостављање границе између две државе, Косова и Србије;

– поштовање суседства, немешање и престанак интервенисања Србије на Косову;

– сарадња на пољима од интереса за обе државе;

– ратне репарације.

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …