Главна / Друштво / Од данас обавезне зимске гуме

Од данас обавезне зимске гуме

zimske_gumeВозачи у Србији од данас до 1. априла морају на својим возилима да имају све четири зимске гуме уколико на коловозу има снега, леда или поледица, а Агенција за безбедност саобраћаја и Ауто-мото савез Србије позвали су грађане да не користе летње пнеуматике у том периоду ако желе да буду безбедни у саобраћају.

Иако зимске гуме нису обавезне од 1. новембра до 1. априла ако нема снега, леда или поледице, стручњаци упозоравају да су перформансе летњих гума неоговарајуће по хладном и влажном времену и да их свакако треба заменити.

Казне за коришћење летњих уместо зимских гума се крећу од 6.000 до 20.000 динара, док су за правна лица од 100.000 до 800.000 динара.

Нове зимске гуме се могу купити по цени већ од око  4.000 динара.

Када нема снега и леда зимска опрема није обавезна, али Агенција саветује коришћење зимских гума пошто су мекше и боље пријањају на подлогу, па имају много краћи зауставни пут приликом кочења.

Ланци морају да се користе у том периоду на местима где је постављен саобраћајни знак да су обавезни, али се могу користити и ван тих места ако има снега на коловозу.

Такође, од 1. новембра до 1. априла возачи када су у граду не морају да имају у гепеку ланце за снег, док ван града морају.

Check Also

Обележен Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици обележен је Свечаном академијом у …