Главна / Друштво / Осврт: Чија су мука школски уџбеници?

Осврт: Чија су мука школски уџбеници?

udzbenici-za-6-razred-klett-bigz-_slika_o_11368393Можда је касно говорити о уџбеницима, а можда и није, јер уџбеник је средство које ученик користи целе године, а купује га од септембра до октобра. Купују га заправо родитељи и то, по прилично високим ценама. Књига данас кошта, макар била и обавезни уџбеник без ког дете не може да похађа наставу.

Некад свака књига, односно уџбеник, није морао да се купи. Преносило се то с генерације на генерацију, трајало је то тако понекад и деценијама. Брат од стрица уручи сестри од тетке, комшија комшији, старији брат млађем брату. Родитељима је то била велика помоћ и олакшица. Нису морали о томе да размишљају, већ само о школском прибору.

Данас је дошло неко друго време, у коме су родитељи повукли највеће финансијске потешкоће, ни криви, ни дужни. Морају да купују, чак и када пара нема. Чак и ако нису запослени. Чак и ако имају сачуване уџбенике од старијег детета.

Наставници могу да одлучују о избору уџбеника које ће ученик да користи, а избор је превелики. Од одељења до одељења, од школе до школе, мењају се издавачке куће, мењају се жеље и потражње по питању уџбеника. Нико притом не мисли на родитељске финансијске проблеме.

Мења се све, осим градива. Једино се ништа није променило у Географији, Историји, Биологији, Физици, Хемији. Ученик не може да користи уџбеник из 2008. године. Зашто? Која су нови закони у физици утврђени за ових неколико година, који се историјски догађај променио за ових неколико година, јесмо ли се досетили још нечег што у Историју није већ уписано?

Како онда оправдати жеље наставника да константно потражују од ученика нове уџбенике? Како се уздржати, а да то не назовемо хиром?

Запитају ли се некад у школама колико једног родитеља кошта почетак школске године? Колико тек кошта родитеља троје деце?

А родитељ? Трпи, ћути и позајмљује…

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …