Главна / Друштво / Одржана трибина „Украдена безбедност“

Одржана трибина „Украдена безбедност“

tribinaРопство, трафикинг, бело робље, трговина органима, трговци људима теме су о којима се данас у Дому културе говорило на трибини „Украдена безбедност“.

О опасностима које вребају децу у околини где се крећу и са сада све популарнијих друштвених мрежа испред Фондације „Тијана Јурић“ говорио је Тијанин отац Игор Јурић, који је истакао да је задатак Фондације да побољша безбедност деце и сачува успомену на Тијанин трагично угашен живот.

„Мој циљ је да деци укажем на опасности које вребају у свакодневном животу, а пре свега са интернета, односно друштвених мрежа где потенцијални злочинци крију свој идентитет и врло често намаме девојчице на неке кораке, односно обнажене фотографије и снимке на основу којих их уцењују, како би добили оно што хоће“, прича Игор Јурић, чија је ћерка Тијана пре две године силована и мучки убијена.

Размишљајте о путу који прелазите од школе до куће, о слабо осветљеним улицама и осталим опасностима које вребају – порука је оца Тијане Јурић свим средњошколцима.

Писац и новинар Влада Арсић у својим истраживањима до сада се много пута сусрео са жртвама, родитељима жртава, а на основу сарадње са МУП-ом проучио је и профиле  евентуалних злочинаца.

„Због својих књига сусрео сам се са многим жртвама и њиховим родитељима, видео сам и разноразне слике у МУП-у, које су ме и подстакле да пишем и на ову тему. На жалост, данас има много прича и доказа о педофилији, која сада најчешће вреба са друштвених мрежа, јер иза многих лепих слика тек полиција открије прави идентитет особа“, истако је Арсић, који је напоменуо да је јако битно да се одмах реагује и све сумњиво пријави родитељима и полицији.

Трибина је била намењена средњошколцима са централног Косова, а директор Гимназије Дејан Денић је истакао значај овакве трибине за едукацију деце, када је понашање, пре свега, на друштвеним мрежама у питању.

Трибину „Украдена безбедност“организовали су Дом културе и општина Грачаница у сарадњи са Фондацијом „Тијана Јурић“ из Суботице и NINAMEDIA из Новог Сада. На исту тему сутра ће за све средњошколце бити изведена представа „Насиље нема оправдања“.

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …