Главна / Вести / Косово и Метохија / ОЕБС ће помоћи изборе на северу Косова

ОЕБС ће помоћи изборе на северу Косова

kosovska_mitrovicaЗадатак Мисије ОЕБС је да на северу Косова помогне организацију косовских локалних избора у складу са првим споразумом о начелима нормализације односа постигнутим у дијалогу Београда и Приштине, у коме је посредовала ЕУ, рекла је Кети Бартон, портпарол Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

”Предвиђено је да мисија ОЕБС буде присутна у општинским изборним комисијама и бирачким одборима”, рекла је Бартон за данашњи ”Данас” и додала да су у току консултације са свима који су укључени у тај процес. Према њеним речима, ОЕБС се генерално бави посматрањем и мониторингом избора, што ће и тада радити, али та улога је ограничена само на пружање помоћи у спровођењу избора на четири општине на северу и неће се проширити на остатак Косова.

Бартон је истакла да за сада не може да говори о свим детаљима косовских општинских избора, јер су договори у току.

Према њеним речима, мисија ОЕБС ће се у пракси руководити оним што су договорили ЕУ, Приштина и Београд, задатке ће спроводити у складу са условима на лицу места и договорима које су у Бриселу постигли Приштина и Београд, што значи да ће одговорити и на техничке потребе које се буду појавиле.

Као пример, Бартон је навела да ОЕБС може да помогне свима који су укључени у процес разменом информација и преношењем захтева. Она је прецизирала да је предвиђено је да мисија буде присутна у општинским изборним комисијама и бирачким одборима, како би им помагала у свакодневном раду, ако буде потребно и у њиховом формирању по предвиђеној процедури, као и при бројању гласова и сертификацији резултата. Спремни смо, како је додала да обезбеде и помоћ у обавештавању бирача.

Што се тиче бирачких спискова, Бартон је истакла да су Београд и Приштина пристали да предузму све потребне мере да би бирачки списак био тачан и свеобухватан, а ако буде било потребно, помоћи ће и ОЕБС.

Прогнана лица са Косова гласаће према процедури предвиђеној за гласање ван Косова, додала је она.

Бартон је додала да је главни разлог због кога је ОЕБС сада умешан у организацију избора да би заједнице веровале једна другој и да би постојало поверење да су избори спроведени на најбољи могући начин. ”Оно што је различито у односу на 2008. јесте да се ситуација променила, а у међувремену је, уз помоћ ЕУ, постигнут договор између Београда и Приштине, тако да је цео контекст у вези са организацијом избора потпуно другачији него тад”, рекла је Бартон.

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …