Главна / Друштво / Осврт: Зашто нам деца одлазе у школу усред ноћи?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Осврт: Зашто нам деца одлазе у школу усред ноћи?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Средњошколци на централном Косову су најактивнији ранораниоци. Устају чак и пре својих родитеља. Наиме, у зависности од тога ко коју средњу школу похађа, наши ученици – средњошколци морају да се пробуде у периоду од 4.30 до 5.30 часова. Доба, када је у зимском периоду увелико ноћ. Након устајања и чекања аутобуса, чека их премештање у одговарајући аутобус и долазак у школу, односно праћење и активно укључивање у наставу. Како?

Колико је дете које устане у 5 сати ујутру сконцентрисано да прати наставу? Колико му је снаге потребно да се избори са дремком, до које због ненаспаваности или раног устајања може да дође? Како да оваква деца не буду раздражљива?

Да ли ће дете доћи наспавано у школу, зависи од бројних фактора, не само од његове воље. Некад су околности такве, а и темпо живота намеће такве ситуације, да ученик пре 23 сата не може да оде на спавање. Некад једноставно не може да се успава. Уосталом, ко још данас одлази на спавање у осам сати. Да ли се ми одрасли сетимо некад свог одрастања и свог тинејџерског доба?

Нико да отвори тему, када је овај проблем у питању, а сви су родитељи. Неки су кроз такав период прошли, неки управо пролазе, а они чија деца похађају основне школе, врло брзо ће се суочити са овим проблемом.

Да ли све то баш мора тако? Да ли је могуће да не може да се нађе практичније решење? Да се све, рецимо, помери за сат времена или чак и два. Да нам деца устају бар у пола седам. Мало труда, мало измена и много добре воље потребно је да би се нешто по том питању променило.

Да ли тога има?

Check Also

Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Дом културе Грачаница саопштио је данас да је, одлуком жирија публике, аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ …