Главна / Култура / Фестивал „Биберче“ вратио деци осмех

Фестивал „Биберче“ вратио деци осмех

img_6536Свака част за организацију, идеју, госте, репертоар, избор представа и осталих фестивалских активности. Једном речју, фестивал дечјих позоришта „Биберче“, четврти по реду, извршио је своју мисију. Развеселио је децу, вратио им осмех на лице и улепшао им и обогатио три дана ове суморне јесени.

Деца гледаоци, била су активна током три дана трајања фестивала, с пажњом су отпратили представе, смејали су се и аплаудирали.  Чињеница је да их је могло бити и више, чињеница је да у овој средини где садржаја за децу готово да и нема, свако место у сали је требало да буде попуњено, али нису сви родитељи искористили ову прилику и довели своју децу да одгледају бар једну представу. Ти исти родитељи, када оду на море, обавезно децу воде и на комерцијалне дечје представе путујућих позоришних трупа, али ето, сада кад су им дечје представе испред носа, ту прилику ниосу искористили. Неки јесу. Њихова деца ће запамтити да су негде била и биће богатија за једно искуство.

Да се вратимо на фестивал. Театар „Гето“ као главни организатор фестивала својски је одрадио посао. Одрадио је Зоран Ристић на челу са својим млађим и старијим глумцима, који су поред обавеза око представа све време били и добри домаћини.  Милица Мандић показала је деци на најједноставнији начин како изразити емоцију сасвим природно или како кренути и од којих покрета у глуми. Осим часа у радионици глуме, било је ту и показивања циркуских вештина и још по нечег.

Сва гостујућа позоришта професионално су одрадила свој посао и спремили атрактивне представе за децу, али ни одраслима није могло да смета, ако су нешто од тога погледали. Од деце стално учимо. Оно што је најбитније јесте да се нешто у културном и позоришном животу управо десило, а да је то нешто било посвећено и намењено деци. Када би тога било више, можда нам се деца не би бавила погрешним стварима. Можда би њихова интересовања била више усмерена на креативно и уметничко.

Сада је ето, након десетак дана, време да се сабирају утисци. До следеће прилике. И…драги наши глумци и редитељи, не чекајте следећи фестивал!

Check Also

Тмина и празнина – нова књига есеја Жарка Миленковића

Есеји о српској поезији 20. и 21. века, који су настајали у мало дужем временском …