Главна / Вести / Косово и Метохија / Скупштина Косова тражи да се не продужи мандат Еулексу

Скупштина Косова тражи да се не продужи мандат Еулексу

pristinaСкупштина Косова усвојила је данас резолуцију у којој тражи да се мандат Еулекса не продужи после јуна 2014. године, незадовољна начином на који та мисија ЕУ води истраге и случајеве суђења за ратне злочине.

У резолуцији о улози Еулекса на Косову, од домаћих власти захтева се да од септембра почну да припремају план преношења овлашћења са мисије ЕУ на косовске власти, предвиђено за јун 2014. када Еулексу званично престаје мандат.

Иако је ЕУ оставила отвореном могућност да се Еулексу после јуна следеће године продужи мандат, косовска скупштина је резолуцијом затражила да се мандат не продужава а као разлог навела незадовољство улогом Еулекса у истрагама и суђењима случајева ратних злочина.

Заменик косовског премијера и министар правде Хајредин Кучи је током скупштинске расправе рекао да је Еулекс на Косову резултат споразума Косова и Европске уније и да ће на такав начин та мисија и отићи.

Предлагач расправе, посланик ДПК Куртан Кајтази је рекао да за “злочине које су српске снаге извршиле на Косову”, укључујући и “дивље расељавање око миллион становника Косова из својих насеља у друге државе”, нико није одговарао а оценио је парадоксалним да се за ратне злочине суди руководиоцима бивше “Ослободилачке војске Косова”.

Шеф Посланичке групе Алијнсе за будућност Косова Ардиан Ђини је оценио апсурдним оцене неких посланика да Еулекс није успео у борби проптив организованог криминала и корупције.

Према њему, против таквих криминалних дела треба да се боре институције Косова. У расправи нису учествовали посланици ДСК, који су напустили скупштинску салу и као разлог за то навели да су инцијатори расправе променили првобитни текст препорука без сагласности оних који су захтев потписали.

Мисија Еулекса је дошла на Косово позивом власти у Приштини, које су се сагласиле да мисија има извршна овлашћења и након фазе окончања надгледане независности Косова.

Европска унија је одлучила да Еулекс има мандат на Косову до јуна 2014 године са могућношћу наставка мисије.

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …