Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин у Призрену: Ако Еулекс оде, споразум не важи

Вулин у Призрену: Ако Еулекс оде, споразум не важи

vulinДиректор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас у Призрену да ни један споразум не важи ако нема извршне улоге Еулекса.
Вулин је, реагујући на усвајање Резолуције о улози Еулекса у Скупштини Косова, изјавио да Еулекс на Косово није дошао вољом Приштине, већ вољом Савета безбедности УН-а и Републике Србије и да са Косова може само тако и да оде.
“Желим да упозорим и представнике институција у Приштини, али и међународну заједницу да смо ми врло озбиљни у свом ставу да ни један споразум не важи ако нема извршне улоге Еулекса. Померање и одлазак Еулекса би за нас значило да су споразуми ништавни и за нас би значило да они не могу да се спроведу”, рекао је Вулин.
Директор владине Канцеларије за КиМ, који је данас у Призрену у манастиру св. Архангела присуствовао прослави манастирске славе, нагласио је да Србија Косово не признаје због чега Еулекс мора да постоји у покрајини.
Скупштина Косова усвојила је Резолуцију о улози Еулекса на Косову, којом је затражила да се мандат не продужава, јер су незадовољни истрагама те мисије.
Европска унија је одлучила да Еулекс има мандат на Косову до јуна 2014. године са могућношћу наставка мисије.
Вулин је рекао у Призрену да је однос према локаланим изборима на Косову заказаним за 3. новембар, однос према будућности – да ли хоћемо да је контролишемо или препустимо онима који нам не желе добро.
”Тамо где Срби немају свог представника, свог полицајца, свог судију имамо Старо Грацко и злочине без казне, не бих да се то понови”, рекао је Вулин подсећајући на један од најтежих злочина почињених над Србима Косову и Метохији.
О учешћу Срба на локалним изборима на Косову биће још речи, навео је Вулин.
Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију борави данас у Призрену где је у манастиру Свети Архангели присуствовао, прослави манастирске славе.

Извор: Тањуг

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …