Главна / Вести / Косово и Метохија / Тачи: Састанак у Бриселу био тежак, али неопходан

Тачи: Састанак у Бриселу био тежак, али неопходан

hasim-taciКосовски председник Хашим Тачи изјавио је да састанак у Бриселу није био лак, али да је био неопходан како би се спустиле тензије и како би се наставило са разговорима о даљој нормализацији односа.

“Ми смо задовољи што се овај састанак догодио јер смо на позиве на рат из Србије одговорили позивима на мир и позивима за интеграцију у ЕУ и НАТО. Не постоји алтернатива дијалогу у будућности”, рекао је Тачи.

Тачи је после разговора на којем су учествовали председник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић као и косовски председник Иса Мустафа, новинарима рекао, да се нада да су разговори помогли лидерима Србије да схвате да је “Косово независна држава” која има своје уставне законе и која ради у складу са њима.

На констатацију новинара да је председник Србије Николић током вечери већ поручио да неће бити разговора о признавању независности Косова, Тачи је рекао да мисли да се са признавањем независности Косова већ почело и то ће се, како је додао, догодити “корак по корак кроз преговоре”.

Косовски председник је рекао и да је током вечере у Бриселу било речи о уклањају зида на мосту у Косовској Митровици као и да је приштинска страна затражила да се “српске паралелне безбедносне структуре” уклоне са севера јер, оне, како тврди, крше безбедност и сигурност тог дела региона.

“Ми смо поновили и да они који су покренули воз са националистичким мотивима из Србије ка Косову не би требало да се понашају као голубови мира, већ да се уздрже од таквих акција у будућности јер ће Косово реаговати у складу са својим законима”, рекао је Хашим Тачи.

Он је додао да је од Београда на састанку јасно затражено да се престане са манипулацијом српским народом на Косову.

“То су наши грађани и они не смеју бити злоупотребљени ни за једнан пројекат анексије и поделе дела Косова”, поручио је Тачи.

Током састанака У Бриселу делегација Приштине је, према Тачијевим рећима, затражила од ЕУ да искористи свој ауторитет у Београду и реши питање српских оптужница.

Извор: РТС

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …