Главна / Друштво / Медиј као шалтер за саопштења

Медиј као шалтер за саопштења

saopštenjeСаопштења, саопштења, саопштења…Замишљам неку од колегиница да ради на шалтеру, дође човек донесе саопштење, она га печатира и прослеђује студију. Проста машинерија. Сада је још простије. Нема више курира. Чуда технологије су учинила своје, тако да је довољан један притисак на Ентер и саопштење оде на 200, 300 адреса.

Неки нови систем са којим се медији суочавају последњих годину или две. Ако смо раније добијали позивнице да се негде нешто дешава, да ће неки руководилац негде нешто отворити, да ће разговарати са неком делегацијом, данас добијемо саопштење када све то прође у коме пише шта се све дешавало. Гледано с једне стране, то му дође као олакшица. Не морају новинари да се муче и да састављају вест. Све ти пише, само прекопираш и објавиш. Гледано с друге стране, нема начина да даш своје мишљење, своје запажање о одређеном догађају, немаш начина да поставиш питање. Све је сажето у саопштењу.

Да и не говоримо о томе колико је појам „саопштење“ од данашњих званичних лица, очито, погрешно схваћен. Саопштење се односи на изношење става у вези са неком проблематиком, на реаговање на нешто, на осуду нечега и ту се набрајање завршава. Откуд сада да је саопштење да је негде асфалтирана улица. То је ваљда вест, информација. Откуд саопшетње да је негде примљена нека делегација. И то је ваљда вест.

Сви некако познају новинарство боље од новинара. Такво је време дошло.

Да испрегледам данашњу хрпу саопштења, па можда и наставим…..

Check Also

Молитвено сабрање поводом великог сабора у Добротину

Српска Православна парохија добротинска у Добротину позива верни народ, да на трећи дан Свете Тројице …