Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић разговарао са америчким конгресменима

Симић разговарао са америчким конгресменима

2017-02-19 12.20.58 (1)Шеф посланичког клуба Српске листе Славко Симић, састао се данас са делегацијом америчких конгресмена који бораве на Косову и Метохији.
Састанак је био садржајан, а америчке конгресмене је занимало какав је политички, економски, и безбедносни положај Срба на Косову.

Амерички конгресмени су изразили заинтересованост за унапређење свих видова сарадње и подршке српској заједници која живи на Косову, како би им омогућили стратешко и јаче позиционирање на локалном и централном нивоу и на тај начин остварили права која су им загарантована.

Шеф парламенталне групе Српске листе Славко Симић пренео је делегацији да је Српска листа један од најодговорних и конструктивних политичких субјеката у Скупштини Косова.

Такође је објаснио америчкој делегацији да Парламентална група Српске листе и даље наставља са политичким протестом неучествовања у раду централних институција, због закона који су усвојени у Скупштини а који имају једнострану правну основу из чијих процеса израде и усвајања су били искључени српски политички представници, а то су пре свега закони о Трепчи, верификацији имовине и закон о стратешким инвестицијама, закони који нису заштитили виталне интересе општина са Српском већином и имовине Српске заједнице које живе на Косову и Метохији.

Он је пренео став српске заједнице да је у овом тренутку најважније да се отклони сваки вид фрустрације и тензија које су присутне како би се на тај начин наставио процес нормализације односа између албанске и српске заједнице.

Шеф посланичког клуба изразио је очекивања да Приштина преузме одговорност и у Бриселу са делегацијом Београда договори и дефинише процес успостављања Заједница српских општина, јер формирањем Заједнице, српки народ тако постаје потпуно равноправан у управљању институцијама и доношењу одлука на Косову И Метохији.

Симић је на крају искористио прилику да изрази искрене честитке поводом изборног успеха и велике победе на председничким изборима господину Доналду Трампу и изразио наду да ће Срби на Косову и Метохији ојачати и унапредити сарадњу са Вашингтон преко амбасаде Америке у Приштини.

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …