Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Предложићемо да Влада Србије поништи одлуку владе Косова

Ђурић: Предложићемо да Влада Србије поништи одлуку владе Косова

djuricДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас да ће Влади Србије предложити да на наредној седници поништи противправну одлуку приштинских власти о присвајању имовине Србије, којом они желе да легализују “отимачину”.

“Предложићемо да Влада на првој следећој седници поништи противправну, противуставну и противзакониту одлуку привремених институција самоуправе у Приштини и сепратистичког вођства, као што је то учињено у случају Трепча”, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Истакао је да ће на тај начин бити спречено наступање правних и свих других штетних последица по људе и имовину на Косову.

Тражили смо, и овиом путем тражимо јавно реакцију међународне заједнице на све што се дешава у јужној српској покрајини, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Како је навео, очекује да, као што је било реакција на формирање војске Косова, буде и за “отимачину” на КиМ.

– Не очекујем, као што је било када је реч о прекиду дијалога Београда и Приштине, ћутање свих страна – рекао је Ђурић.

Нема никакве сумње да нас ово удаљава од нормализације, мира и стабилности и свега што Срби на КиМ желе.

– Нећемо дозволити да нас неко гази, пљачка, борићемо се правно, политички, дипломатски. Представници Срба су рекли да неће дозволити ни физички улазак на српску имовину. Ја их разумем, јер је то улазак у ваше двориште и вашу кућу – казао је Ђурић.

Он је навео да Приштина сада не жели да разговара ни о чему озбиљном, да игра на карту национализма и шовинизма, и да због тога неће бити боље ни Србима ни Албанцима.

– Успећемо и борићемо се и у овом. За сваки шраф имамо папир, за сваки квадрат, за сваки простор, и борићемо се са тиме. Ово је огромна пљачка – каже Ђурић.

Влада у Приштини је, каже он, крила ову одлуку од људи са којима седи у својој влади. Донета је, каже 1. марта, и крили су је до пре два дана, када су је на службеном сајту окачили.

– Крили су је од свих, и од осталих у парламенту, и од представника Срба – рекао је Ђурић, истакавши да је за одлуку и он и сви остали сазнали јуче.

Косовска влада донела је одлуку да се сва непокретна имовина на Косову регистрована на име СФРЈ, Србије и Аутономне Покрајине Косово, региструје на име Републике Косово као власника те имовине.

У ту имовину улази имовина државне и војне администрације и имовина бивших друштвено-политичких организација.

У одлуци се косовска катастарска агенција обавезује да одмах на име Косова пребаци сву непокретну имовину.

Одлуку је потписао косовски премијер Иса Мустафа, чиме је она и ступила на снагу.

Извор: РТС, Бета

Check Also

Хаг: Продужен притвор Саљиху Мустафи за још два месеца

Специјализована већа Косова продужила су за још два месеца притвор некадашњем команданту у ОВК Саљиху …