Главна / Некатегоризовано / Срби на КиМ забртинути због оптужнице против Јевтића

Срби на КиМ забртинути због оптужнице против Јевтића

jevticКосовско специјално тужилаштво је при Основном суду у Приштини подигло оптужницу против министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића, генералног секретара тог министарства Ненада Стојчетовића и директора администрације Михајла Прлинчевића, пошто су возило тог министарства противзаконито дали трајно на коришћење Радију КиМ из Чаглавице.

Они су као службеници злоупотребили своја овлашћења како би придобили корист и тако су нанели штету министарству, сматра тужилаштво.

Портпарол Министарства за заједнице и повратак, Урош Сталетовић, демантује да је возило овог министарства “неповратно отуђено”, већ да је оно дато на тренутно коришћење, а потом и враћено самом министарству.

“Возило је дато на тренутно коришћење легално регистровано је невладиној организацији.Није тачно да је возило отуђено. Оно је дато само на привремено коришћење, и у међувремену је враћено министарству, и оно и јесте у министарству. Све је урађено по важећим процедурама.Сама оптузница према наведеним члановима су да треба да доказекоја је то противправна корист за оптузене за наведену радњу.Посто је нема биће тешко да се доказе. Члан 31 предвидја удрузивање ради стицања противправне користи. И тога нема овде па је немогуче доказати. Углавном ово није засновано на реалним основама”, рекао је Сталетовић.

Вест да је Косовско специјално тужилаштво подигло оптужницу против министра Јевтића и његових сарадника изазвала је негодовање код Срба на Косову и Метохији и јужно и северно од Ибра, а нарочито код оних који живе у повратничким местима и оних који су социјално угрожени, јер је управо министар Далибор Јевтић тај који им је највише помагао и који их је најчешће обилазио.

Већина њих наводи да је управо министар Јевтић уложио сав свој труд да им помогне и да је оваква оптужница против њега управо ударац и опстанку и повратку.

“Ударају на човека који је стално с нама и који нам заиста помаже”, наводе они.

Ово је покушај да се рад Далибора Јевтића дискредитује и тиме нанесе штета Јевтићу лично, али и читавој српској заједници на Косову и Метохији, каже за нашу телевизију Стевица Стефановић из Прилужја и додаје да га овај потез Приштине не изненађује, јер се лично уверио у њихову незаинтересованост када је питању повратак, али и опстанак Срба на Косову.

Добросав Ђокић из Кламенице сматра да је на сцени политчки притисак на Србе у косовским институцијама.
,,И градоначелник Ранилуга Градимир Микић је хапшен, па пуштен. Само траже повод и разлог да нас застраше и обезглаве“, додаје он.

Посебно су забрнитути повратници у Метохији који кажу да је управо Јевтић најзаслужнији за то што они и дан данас опстају на својим огњиштима и као неко ко се највише бори за опстанак и повратак српског народа на Косову и Метохији, ова оптужница,тј. покушај дискредитације је у ствари удар на оног који има највеће резултате у свом послу.

У Министарству за заједнице и повратак располажу податком да је за време мандата министра Јевтића изграђено 400 кућа за повратнике, обновљено 3500 стамбених објеката, школа, вртића, инфраструктурних објеката.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Радићевић: Материјални трагови Албанаца у средњем веку уопште не постоје на Kосову

Амерички дипломата Ричард Гренел, бивши представник председника САД за Kосово, на Видовдан се дословно провео …