Главна / Култура / Светски дан књиге и ауторских права

Светски дан књиге и ауторских права

IVAN-SERGEJEVIC-TURGENJEV-SABRANA-DELA-U-20-KNJIGA_slika_O_2612116923. април је Светски дан књиге и ауторских права.Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу 1995.године.

Овај датум није одређен случајно, данашњи датум је и датум годишњице смрти Мигела де Сервантеса, рођења Вилијема Шекспира, Владимира Набокова.

Народна библиотека Србије, као и многе друге библиотеке у Србији, издавачке куће и установе које се баве културом обележиће на адекватан начин Светски дан књиге.

Ипак, у доба интернета, чињеница је да се књига мање чита. Средњошколци и основци с муком посвете време обавезној литератури. У Грачаници, Градска библиотека садржи богат фонд књига и доступна је сваком суграђанину, довољно је само отићи и учланити се. Недавно је отворена и читаоница “Даринка Јеврић” у Дому културе. Књиге су данас, можда чак и прескупе, али ето могућности да се до добре књиге дође и на други начин. Они највернији, упркос свим електронским чудесима, садржајима које нам нуде интернет мреже и електронским издањима књига, често и скраћеним, остају доследни књизи. Мирису књиге. Књизи у руци.

Check Also

Отворена изложба слика Томислава Трифића

У оквиру обележавања 27. Сабора културног стваралаштва Србије данас је у просторијама ОШ „Свети Сава“ …