Главна / Вести / Србија / Стојановић са расељенима у Краљеву

Стојановић са расељенима у Краљеву

DSCF1098На позив удружења расељених са Косова и Метохије „Завичај“, заменик премијера Бранимир Стојановић данас се у Краљеву састао са представницима и изабраним члановима овог удружења и са њима разговарао о проблемима са којима су и данас суочени у расељеништву, као и о могућностима њиховог повратка.

Састанку су такође, присуствовале и шефица бироа Канцеларије за КиМ у Краљеву Славица Милојевић и Јасмина Жупањац, представница Канцеларије за бесплатну правну помоћ, чији је задатак заштита и унапређење имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији.

Удружење расељених “Завичај” окупља око 15 хиљада чланова, што само по себи говори да је једно од највећих удружења расељених са Косова. Према речима председника Обрада Ђошовића родом из Пећи, њихов главни циљ је повратак расељених на своја вековна огњишта, због чега су и затражили састанак са Стојановићем. Поред повратка на своја имања, оно што су расељени данас истакли важно им је и да им се обезбеди економска сигурност.

Стојановић је истакао да је јако важна њихова жеља за повратком, да је важно да нису заборавили одакле потичу и где су им корени и да је од посебног значаја да то усаде и генерацијама које су рођене у расељеништву и од којих многи, чији родитељи потичу са Косова и Метохије, никада нису имали прилику да тамо оду.

„Везу тих младих људи са Косовом треба јачати. Такође, јако је важно инсистирати на повратку и стално о томе говорити. Повратак у поједине средине нема перспективу и због тога је важно да радимо на повратку који је остварљив, где ће повратничке породице моћи нормално да живе. Јако је важно да када неког вратите одакле је протеран, да му не само направите кућу, већ и обезбедите посао, школу, амбуланту и све оно што је неопходно за нормалан живот“, казао је Стојановић.

Поред повратка, на састанку је било речи и о проблему имовине расељених, која је узурпирана. Истакнуто је да се њихове шуме секу и њиве обрађују од стране узурпатора, а да они не добијају никакву накнаду за то. Токође, као врло велики проблем, расељени су навели и то да је било случајева и да им се документација о власништву фалсификује и имовина прода, а да они тек касније то сазнају по завршетку целог процеса.

Стојановић је нагласио да је то још један од разлога да њихове посете КиМ буду чешће, јер своју имовину треба да обилазе и уколико је то потребно, као у наведеним ситуацијама где је уз помоћ фалсификованих папира српска земља продавана, да правовремено реагују.

„Рокови пролазе, треба све пратити и правовремено реаговати. Ту је тим за бесплатну правну помоћ, такође и на централном Косову радимо на јачању капацитета, јер на други начин нећемо моћи да се изборимо. Такође, Епархија рашко-призренска чини све да помогне и уз помоћ фонда Епархије неке ствари су већ решене. Важно је да знате да држава има план, али да не може све преко ноћи да се реши. Инсистираћемо на повратку, тражићемо да се обезбеде услови за нормалан живот, али и тамо где то не буде ишло како треба, гласно ћемо свимаговорити о томе ко спречава повратак, као што је била ситуација са Мушутиштем. На томе морамо радити заједно, јер само заједничким радом ствари можемо покренути напред“, рекао је Стојановић.

Састанак је одржан у Општини Краљево. Окупљене је на почетку састанка поздравио Милун Јовановић члан градског већа који је изнео податак да на територији Краљева према попису од пре три године живи 19.867 расељених лица. Такође је додао да је општина низом пројеката помагала расељене и обећао да ће то и у будуће чинити.

Check Also

Српска деца из региона и дијаспоре у летњем кампу у Београду

Српска деца са Косова и Метохије, као и из више земаља региона и Западне Европе, …