Главна / Култура / У Грачаници промовисана књига „Путешествије старим и новим светом“

У Грачаници промовисана књига „Путешествије старим и новим светом“

promocija Bora UgrinovicУ просторијама Дома културе  у Грачаница синоћ мје одржана  промоција књиге Боривоја Угриновића „Путешествије старим и новим светом“.

Новинар и публициста Ђорђе Јевтић казао је да је промоција Књиге Боривоја Угриновића, најпре у Богословији у Призрену, а онда и у Грачаници својеврстан дуг аутора.

„Угриновићево путешествије старим и новим светом косовско- метохијским је прва књига прозе која показује да је аутор прерастао захтеве своје професије, дочаравањем амбијента свога града и косовскоиг усуда, али и доказује да је стваралац коме није страно понирање у измаштану прошлост и литерарно оживљавање занимљивих и значајних ликова и догађаја“

Аутор књиге Боривоје Угриновић, каже да је у свом професионалном делу живота, као новинар покушао да пружи највише што је могао и умно и физички.

„Стигло је неко време, када се многе ствари просто нагомилају у вама,  вашој души и емоцијама, а не можете да их искажете или немате довољно времена да их искажете на начин на који сте професионално навикли, па се просто укаже прилика да добијетедругачију могућност. За Мене је та могућност била покушај да кренем у књижевни свет и ја сам најпре кренуо са збирком песама „Немири прошлости“ Тиме сам заправопочео да отварам архиве својих успомена и сећања, стигао сам и до прве прозне књиге коју смо вечерас представили, а ако Бог да покушаћу да сваке године изнедрим бар по једну и покушам да будем што бољи“, каже Угриновић.

Knjiga Bora UgrinovicО књизи је говорио и проф.др Драгомир Костић који је истакао да „само пажљиви читалац може доћи до суштине смисла књиге „Путешествије старим и новим светом“.

„Морам да признам да нерадо говорим о књигама које су посвећене, о књигама „споменицима“, али одавно знам ко је Боривоје Угриновић, чије сам репортаже радо гледао и пре рата.Знам да је из Призрена, а кад је неко из Призрена мора писати о Призрену,а када се пише о Призрену, мора се писати с љубављу и то онда мора вредети“, казао је Костић.

Боривоје Угриновић (1961. Призрен) је професионални новинар. Био је уредник више телевизијских редакција у Призрену, Приштини, Београду, Нишу, Прокупљу, Гњилану. Током ратних година 1998-1999. био је извештач са Косова и Метохије и Југа Централне Србије. Након егзодуса Срба са Косова и Метохије живи у Нишу. Члан је Удружења новинара Србије, Друштва новинара Косова и Метохије, Друштва књижевника Косова и Метохије.

Check Also

Позоришту „Јанићије Поповић“ из Дома културе „Грачаница” највише награда на овогодишњем фестивалу „ Моравски Цветић“

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе Грачаницa освојило је четири награде на четвртом Међународном фестивалу …